У Бранденбургу на Хавелу, западно од Берлина данас је почело судење 100-годишњем бившем чувару логора Заксенхаузен и припаднику специјалних СС јединица Јозефу С. због помагања у убиству више од 3.000 заробљеника током Другог светског рата.

Оптужница Јозефа С. терети да је „својевољно“ као чувар и припадник СС-а помагао у убиству „најмање 3.518 заробљеника“ тог логора северно од Берлина.

Заксенхаузен је истовремено служио и као логор за обуку Ш јединица које су биле специјализоване за чување концентрационих логора.

У том логору живот је изгубило више од 20.000 особа, углавном Јевреја, али и политичких противника национал-социјалистицког режима.

Судски вештаци су утврдили да је Јозеф С. упркос дубокој старости способан за судење, али највише два сата дневно, преноси Хина.

Суђење се због тога не одржава у згради покрајинског суда у Нојрупину, него у за то специјално припремљеној спортској дворани у близини места становања оптуженог, у Бранденбургу на Хавелу, граду од око 100.000 становника 50-так километара од Берлина.

Немачки медији спекулишу о разлозима због којих бивша Немацка Демократска Република, где је Јозеф С. живео након повратка из ратног заробљеништва, бившег Ш-овца није извела пред суд, како је то уцинила с многим другим ратним злоцинцима.

Према списима тајне полиције ДДР-а Штази, најкасније од 1979. истоцнонемачким властима је било познато о коме је реч.

Оставите Коментар