„Странци у сопственој држави“, „Наш свет је тишина, а тишина је гласна“… Само су неки од наслова у новинама и саопштењима којим наша браћа и сестре – особе са оштећењем слуха, желе да скрену пажњу на проблеме које имају у борби за побољшање услова живота и превазилажење препрека које постоје деценијама.

У Републици Србији према расположивим подацима има око 70.000 особа којима је први језик – српски знаковни језик. На територији града Београда постоји близу 10.000 глувих и наглувих особа, а у Градској организацији глувих и наглувих града Ниша регистровано је близу 400 чланова.

Српска Десница увек је био глас угрожених мањина, јер препознајемо потребу решавања егзистенцијалних питања о којима се друштво на недовољан начин брине. Позивамо вас да се заједно удружимо и изборимо за унапређење положаја особа са инвалидитетом, у овом случају глувих и наглувих особа. Пружамо свима братску руку у жељи да помогнемо кроз различите пројекте, да се укључите равноправно у економски и друштвено политички живот.

Глуве и наглуве особе у Србији се осећају као странци у сопственој држави. Недоступне су им информације, не могу ни своје захтеве да саопште другима, једном речју: нема адекватне међусобне конверзације од момента када пређу кућни праг.

Један од највећих проблема је што не могу да комуницирају и обављају свакодневне активности без помоћи тумача, којих, нажалост нема довољно, или их уопште нема чак и у установама битним за обављање егзистенцијалних питања као што су здравствене установе и јавне институције.

Циљ нам је да овој групи грађана омогућимо максимално укључење у све поре друштва, да их разумемо, да научимо како да им се обраћамо и да нас они разумеју.

Наша идеја је, да у складу са традицијом српског народа који је научио да помаже и буде јединствен око заједничког циља, кроз посебне пројекте приближимо друштвено-политички живот свима и омогућимо:

  • Приближавање услуга Градске управе и осталих органа власти (Геодетска управа, Пореска управа, органи полиције, судства, образовања…) запошљавањем кадрова који познају знаковни језик , као и обавезна основна обука запошљених ради лакшег споразумевања,
  • Симултани превод седница Скупштине Града Ниша и осталих градова, на Српски знаковни језик, у циљу боље информисаности,
  • У здравственим установама едуковати медицинско особље ради остваривања међусобне комуникације, то јест запослити одговарајући профил људи који познају знаковни језик,
  • Суфинансирати средствима Града Ниша, а и у осталим градовима и општнама, културно-забавне манифестације са активним учешћем глувих и наглувих особа и на тај начин их укључити у ову сферу друштвеног живота, као и да манифестације буду прилагођене групацији о којој говоримо,
  • Домаћа филмска остварења титловати и учинити их доступним глувим и наглувим особама,
  • У области специјалног образовања проширити списак професија за које глуве и наглуве особе могу да се образују и усавршавају користећи савремена наставна средства, што сада није случај, јер је метод застарео и не ажурира се у складу са развојем технолошких достигнућа како би им се омогућило да се усавршавају као и они који немају проблема са слухом,
  • Покренути иницијативу за преиспитивање одлуке којом се глувоћа третира као 70% телесног оштећења, што је ограничавајући проценат за добијање одређених битних врста помоћи од државе,
  • Усмеравање и осталих активности кроз пројекте и медије, у партнерству са локалним удружењима глувих и наглувих особа, са Националном организацијом особа са инвалидитетом уз подршку Владе Републике Србије, а пре свих сарадњом са Локалним самоуправама општина на најшире могућем фронту на отклањању препрека, до изградње друштва у коме ће сви грађани на једнаким основама моћи да остварују своја права, исказују своје потребе и потенцијале и доприносе личном и заједничком напретку у складу са Конвенцијом о правима особа са инвалидитетом.

Саборност васколиког Српског народа је један од стубова програма Српске Деснице, јер су хуманост, вера, традиција, породица и Божији закони оно у шта верујемо.
„Доброта је језик којег глуви могу чути, а слепи видети“, је натпис на мајици једног од учесника протеста којим су желели да скрену пажњу друштву на неравноправан положај инвалидних лица у друштву.

Српска Десница се залаже да злоупотреба буде мање, а правде и права све више.

Будите са нама, на правом сте месту!

Оставите Коментар