Како преносе албански медији, тзв. Косово већину производа увози из Србије.

У периоду између јануара и јуна ове године, тзв. Косово је оборило рекорд увоза српских производа-са 211 милиона и 532 хиљаде евра или око девет милиона више него током 2017. Професор економије, Бљерим Рамосај, криви привремене косовске институције зато што не мењају економску политику. Он захтева стварање најбољих услова за долазак страних инвеститора да би се омогућило јачање државне економије.

Вредност производа увезених из Србије у протеклих десет година, откако је тзв. Косово прогласило независност, достила је три милијарде евра. Немачка важи за другу земљу из које тзв. Косово увози највише производа у вредности од 190 милиона евра, док се Албанија налази тек на шестом месту. Албанске опозиционе странке са Косова и Метохије прошле године су покренуле акцију бојкота српских производа са паролом “Воли твоје“, а неки од њих, као што је “Самоопредељење“, превртали су камионе са српском робом.

“Сматрамо да би требало да буде уведен ембарго. Бојкот је један у потпуности рационалан одговор на агресивну политику Србије према Косову, нарочито последњих пет година. То би требало да буде само један корак ка успостављању реципроцитета.“, изјавио је тада Дритон Кауши, посланик “Самоопредељења“.

М. Ћурчић

Извор: vidovdan.org