Сваки дан у недељи у српском народу има многобројна значења. Има “добрих” и “лоших” дана, па и деца рођена на овај или онај дан добијају “срећна” или “несрећна” знамења.

Ево шта дан рођења, према народним веровањима, говори о вашем животу:

Понедељак
Понедељак је први дан у недељи и сматра се уједно и најсрећнијим. Kаже се да ће дете које се роди у понедељак имати дуг и успешан живот.

Kако тада почиње нова недеља, овај дан је идеалан за отпочињање послова свих врста. Хришћани верују да је Бог почео стварање света у понедељак, па је зато добро да и човек започне какав значајан подухват управо тог дана.

Уторак
Други дан у недељи сматра се најнесрећнијим даном, па и људи рођени тада неће имати лак живот. У уторак, каже предање, чак “и вукови чувају крзно”. На овај дан не ваља отпочињати никакав рад, јер је баксузан, па ће и посао ићи по злу и неће се добро завршити.

Једна народна изрека каже: “Од свега ме мајка сачувала сем од жице деветог уторка”. Ово управо осликава колико је уторак негативан у српском народном веровању. У прилог овоме говоре и “посебни” уторци забележени у народном календару – Девети уторак, Пасији уторак, Црни уторак.

Среда
Посебно многоструко значење има среда. Овог дана се могу отпочињати послови и кретати на пут. Верује се да ће бебе рођене овог дана бити напредне и здраве. Дете које прохода у среду биће срећно и богато.

У неким крајевима Србије, овај дан се замишља као светица, па се може чути да је дошла “Света Среда” која је нарочито наклоњена болесницима и онима који пате.

Четвртак
За четвртак се каже да је срећан дан. У народу постоји ова изрека: “Сви су дани добри, а четвртак понајбољи.” Веома је добро, каже веровање, да се дете роди на овако срећан дан јер ће онда оно и у животу бити срећно и успешно.

Овог дана су у прошлости почињали радови на њивама, а ваљало се ићи и у прошњу девојке. Kако се у прехришћанско доба четвртак славио као дан плодности, и данас се верује да послови у пољу, али и склапање брачне заједнице треба да се догоди баш у четвртак.

Петак
Петак је, према народном веровању, један од несрећних дана. Kаже се: “У петак сваком послу рђав почетак.” Осим овога, у неким крајевима Србије, сматра се да је овај дан “нечист” и погодан да се дође у додир са “демонским силама”. Зато се и каже, када некоме лоше иде у животу, да му је дошао “црни петак”.

Због овога петком не треба почињати никакав посао јер ће га пратити малер. Овог дана многи не смеју да крену на пут јер се боје несреће. И дете рођено у петак, верује се у нашем народу, неће имати среће у животу.

Субота
Субота је дан посвећена мртвима. Тада се излази на гробље, праве даће и пале свеће. На овај дан човек треба да буде опрезан да му се не деси какво зло.

Веровање каже да ће дете рођено у суботу бити необично, али управо зато и имуно на “зла бића”. Kаже се да, рођени на овај дан имају способност да науче немушти језик и да тако разговарају са животињама. Биће то маштовити и интересантни људи којима ће се привиђати свакакве “караконџуле”. За овакво дете се верује да је видовито и да може да види и што други не могу.

У Поморављу се дете рођено у суботу назива “суботан”, а у другим крајевима “суботњак”. Таквом детету “никаква ала не може нашкодити” јер га штити дан рођења. У многим веровањима се помиња да управо деца рођена у суботу имају способност да открију закопана блага и постану богати и успешни људи.

Недеља
Недеља је дан одмора. Бог је, према хришћанском веровању, шест дана стварао свет и онда је седмог – у недељу, сео да се одмори и ужива у плодовима свог рада. Због тога и у народу постоје многа веровања везана за овај дан, а која се односе на одмор и провођење времена са породицом.

Недељу су стари замишљали као женско биће – Свету недељу. Човек рођен у недељу биће изузетно срећно, верује се, и живеће “господски” тј. често ће се и много одмарати (сваки дан ће му бити као недеља). За срећног човека се каже: “Мајка га родила у белу недељу.”

Оставите Коментар