Министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак данас је био на Kосову, где се сусрео са врхом ове такозване државе.

Он је учествовао на састанцима као представник ОЕБС, а приштински медији пишу о томе како је понизио косовске лидере и косовске “државне” симболе.

Наиме, премијер Рамуш Харадинај, заменик премијера Беџет Пацоли, учесник у преговорима са Београдом Фатмир Љимај и лидер ПСД Шпенд Ахмети сви су прихватили услове које им је Лајчак испоручио.

Наиме, Словак је тражио да се састанци не одржавају у званичним институцијама, или било где где су истакнути симболи Kосова. Један од сведока састанака рекао је да на њима нигде није било заставе Kосова, па чак ни на састанку на којем је био Рамуш Харадинај, који се са Лајчаком састао у једном приштинском ресторану.

– Сви услови које је Лајчак поставио су испуњени. Чак и онај да нема симбола Kосова. Састали су се у ресторану – рекао је извор.

Поред Харадинаја, са Лајчаком су се састали и чланови тима за преговоре са Београдом, Фатмир Љимај и Шпенд Ахмети, који су објавили слике са састанка на којима нема државних симбола Kосова.

Пацоли се са колегом из Словачке састао у својој луксузној кући.

Словачка је једна од пет земаља чланица Европске уније које нису признале Kосово.

Иначе, пре неколико дана процурела је информација да би баш Мирослав Лајчак могао да замени Федерику Могерини на месту високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност.

Оставите Коментар