Интонирањем химне „Боже правде“ и традиционалним бацањем шапки у ваздух данас је испред Дома Народне скупштине завршена промоција најмлађих официра Војске Србије.

Промоција најмлађе генерације официра, Фото: Танјуг/Ф. КРАИНЧАНИЋ
Промоција најмлађе генерације официра, Фото: Танјуг/Ф. КРАИНЧАНИЋ

Присутнима су се обратили председник Србије Александар Вучић, као и начелник Војне академије Мирослав Талијан и једна од најбољих међу кадетима Војне академије Маша Илић.

Након церемоније, председник Србије је ушао у зграду Скупштине, где се у холу сликао са најбољим кадетима.

Са њима су се фотографисали и премијерка Србије Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин и начелник Генаралштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Претходно је Вучић на свечаности поручио да су будући официри одлучили да служе отаџбини и да својим знањем, вештином и снагом свог морала и родољубља штите независност и слободу Србије.

– Од чувања своје земље нема важнијег задатка. Ви следите путоказе наших великана, који су, кроз бурна историјска времена са барјаком слободе, предводили спрску војску, не питајући колика је снага непријатеља, јер су знали да не може бити већа од њихове љубави према слободи и српској отаџбини – рекао је Вучић на свечаности испред Дома Народне скупштине.

Вучић је поручио да су данас родитељи, браћа и сестре најмлађих официра веома поносни на њих.

– Војна академија је током 168 година свог постојања била стуб и тврђава непоколобљиве и несаломиве одбране Србије. У њој су школоване бројне генерације официра – рекао је председник.

Фото: Танјуг/Ф. КРАИНЧАНИЋ
Фото: Танјуг/Ф. КРАИНЧАНИЋ

Обратио се и начелник Војне академије Мирослав Талијан, који је рекао да је ова генерација младих официра успела да валоризује и унапреди све своје вредности и квалитете које је понела из куће и са претходног школовања.

Како је додао, на Универзитет одбране дошсли су јако добри, а са њега излазе још бољи.

– Од данас од вас зависи да ли ћете у животу и раду као официри, људи, родитељи и у својим другим улогама које су пред вама бити изврсни. Са пуним поверењем у вас, са жељом и надом да ће вас срећа пратити и Бог помагати – рекао је Талијан.

У име свих присутних на свечаном скупу испред Народне скупштине, пожелео је „срећан пут у јединице војске“ са поруком: „исписујте на новим страницама ваших живота дела за незаборав“.

Фото: Танјуг/Ф. КРАИНЧАНИЋ
Фото: Танјуг/Ф. КРАИНЧАНИЋ

Маша Илић, једна од најбољих међу кадетима 139. класе Војне академије чији је општи успех током студија 9,81, поручила је будућим официрима да верују у себе, јер једино тако могу да се изборе са препрекама које стоје на путу ка успеху.

– Будите храбри, поштени и несебични јер, према речима Јована Дучића, “човек који није храбар не може бити ни поштен јер су за поштење потребне жртве какве кукавица не може да поднесе – истакла је Илићева.

Свечаности су присуствовали представници државног врха, војног руководства, гости из земље и иностранства, као и родбина, пријатељи и грађани.

Присутни су били и председница Народне скупштине Маја Гојковић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар за рад Зоран Ðорђевић, министарка правде Нела Кубуровић….

Окупљени су имали прилику да уживају у богатом програму чији је део, између осталог, био и наступ Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ и Репрезентативног оркестра Гарде.

Они су, такође, после дуго времена, могли да виде надлетање три „мига 29“ који ће, како је раније рекао Вулин, по наређењу и на иницијативу врховног команданта ВС Александра Вучића носити имена наших пилота.

У прве официрске чинове промовисано је укупно 131 кадет и кадеткиња Војне академије и Медицинског факултета ВМА.

Најбољима у рангу уручене су официрске сабље, најуспешнијим кадетима по видовима и службама пиштољи са посветом, а најбољим кадетима Медицинског факултета додељени су парадни бодежи.

Ове године Војну академију завршило је 102 кадета и кадеткиња 139. класе Војне академије, међу којима су двојица кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине и један из МУП-а Републике Српске.

Медицински факултет ВМА завршило је 29 младића и девојака 4. класе Медицинског факултета ВМА.

Оставите Коментар