Наташа Арсеновић (20), из Добоја, прва је слепа особа у свету која је успела да савлада технику грнчарства, а ове јесени је и први слепи студент на Медицинском факултету, не смеру физијатрија у Новом Саду.

Ова Добојка постала је позната након приче у нашем листу, о томе како је њен дар за вајарство у својој уметничкој радионици открио академски вајар Драго Хандановић.

  • Иако не може да види, она има невероватан осећај за стварање додиром, и нема ниједног дела које личи на неко друго дело. Био сам на разним међународним симпозијумима и изложбама, али нисам наишао на сличан случај и нисам пронашао податак да је у свету једна потпуно слепа особа савладала технику на грнчарском колу – рекао нам је њен учитељ пре две и по године, након чега се јавност код нас, па и свету, заинтересовала за овај феномен.

О Наташи је чак снимљем документарни филм „Постоји ли разлог због којег ти то не можеш“, аутора Александра Бубала, који је пре две године освојио Гран-при 11. међународног фестивала еколошког и туристичког филма „Јахорина филм фестивал“.

  • Након завршетка Средње физиотерапеутске школе у Заводу за слабовиде и слепа лица у Дервенти, пожелела сам да наставим школовање и конкурисала сам за пријем на Медицински факултет у Новом Саду, граду у којем већ студира већи број Добојлија, па и мојих пријатељица – каже нам Наташа.

У својој намери је успела, положила је пријемни. На факултету су њој и родитељима саопштили да ће направити изузетак и да ће бити први слепи студент у његовој историји.

Пресрећни због тога су сви њени пријатељи, њен учитељ вајарства Драго Хандановић, доскорашњи професори у средњој школи и сви остали. Мајка Споменка такође, рекавши нам да је током четири године школовања готово сваког викенда ћерку довозила из 40 километара удаљене Дервенте кући и враћала назад. Студирање у Србији подразумевало је становање у студентском дому, што су јој и обезбедили, али се ипак појавио проблем.

О томе нас је прва обавестила Сања Живковић, из Удружења за помоћ деци са посебним потребама у Добоју.

  • Реч је о томе да је по законима у Србији неопходан персонални асистент за студенте који станују у дому, а за боравак у њему неопходно је да се плаћа 56.000 динара месечно. То њени родитељи нису у могућности да обезбеде, мада су се снашли и платили за први месец, али немају решење за тај проблем – каже Сања за „Новости“.

Кажу нам да су се у Наташино име и у име Удружења за помоћ обратили градоначелнику Добоја Борису Јеринићу и премијерки Владе РС Жељки Цвијановић, како би Наташи било омогућено студирање.

ЖИВОТ ПОСЛЕ ТУМОРА

Наташа је до девете године одрастала као и сви њени њени вршњаци, а потом је због тумора потпуно ослепела, и од тада се све променило у њеном животу.

Поред тога што је вансеријска вајарка, чији радови су били на више изложби код нас и у региону, Наташа је свестрана и на другим пољима. Опробала се и као глумица у позоришним представама, завршила је музичку школу и свира клавир, рецитује стихове, научила је и да скија.

Љ. Ђурић

Оставите Коментар