Један од хероја одбране Србије и Црне Горе током НАТО агресије пуковник Душко Шљиванчанин, тадашњи командант 53. граничног батаљона на Кошарама, отишао је у заслужену пензију.

Прекаљени и часни официр из Црне Горе, и сам рањен током одбране Космета, чистог образа, уздигнуте главе, поносно је деценијама стајао на бранику отаџбине.

“Поносан сам што сам био припадник славне српске Војске. Поносан сам што сам у тешким временима остао вјеран роду своме и што нијесам осрамотио своје претке и што ме се потомци неће стидјети. Рођен сам у селу у кањону ријеке Таре, која је била граница са Турцима коју су бранили моји преци. И као да нам је усуд да увијек бранимо неку границу. Прву причу коју сам чуо је прича о поручнику Војске Србије Божидару Жугићу, који је у априлу 1941. године надомак Бачког Петровца није хтио да се преда када је његов командант хтио да преда цијели пук мађарском пуковнику. “Зар се тако брани своја земља, ја се не предајем”, поручио је Жугић. Извадио је пиштољ, убио је свог команданта и мађарског официра и ту је и он са 13 војника страдао. Зато сам и тражио да се донесе сабља из музеја Божидара Жугића који је из мог краја”, рекао је он.

Подсетио је и на Предрага Леовца који је 1999. погинуо у реону карауле Кошаре.

“Многе дужности сам обављао, али сам посебно поносан што сам био командант 53. граничног батаљона на Кошарама и што сам бранио нашу границу од Богићевице до Паштрика. Велики су мој бол и туга за 16 мојих палих бораца. Велика је моја тига за спаљеном српском земљом на Косову и Метохији. Поздравићу вас све покличом српских војника који су 1999. године бранили нашу земљу: “Нема назад, иза је Србија!”, рекао је Шљиванчанин.

Мандић: Часни официр Душко Шљиванчанин бранио земљу од злочинаца, агресора и домаћих издајника

Председник Нове српске демократије и један од лидер ДФ-а Андрија Мандић казао је да је Душко Шљиванчанин, “храбри и честити потомак својих славних српских предака”.

”У најтежим данима по нашу земљу и српски народ, Шљиванчанин је како доликује Србину из Црне Горе, са својим војницима стао у одбрану земље од злочинаца, агресора и домаћих издајника. Поносна је земља која је за официра имала Душка Шљиванчанина, срећна је Црна Гора и српски народ који имају такву војничку величину у својим редовима”, казао је Мандић.

”Кошаре 1999.”: Храбри официр предводио храбру војску

Удружење ратних ветерана приштинског корпуса Војске Југославије из Црне Горе – “Кошаре 1999.” поносно је на команданта Шљиванчанина.

”Била је част и задовољство бити у редовима српске војске коју је предводио пуковник Шљиванчанин. Поносни смо што смо били раме уз раме са часним, храбрим и поштеним официром, који је бранио свету српску земљу, казао је Илија Мандић, председник Удружења ратних ветерана приштинског корпуса Војске Југославије из Црне Горе – “Кошаре 1999.”, који је тешко рањен у одбрани отаџбине од агресора.

Оставите Коментар