Председник Европског јеврејског конгреса Моше Kантор упутио је писмо председнику Србије Александру Вучићу у којем му изражава захвалност за присуство на Светском Холокауст форуму у Јерусалиму, у јануару ове године, као и за, како је навео, посвећену борбу против антисемитизма и свих облика екстремизма.

„Ваша посвећеност борби против антисемитизма и свих облика екстремизма, унапређивање сећања на Холокауст и рад на сигурној будућности генерација које стасавају, доприносе Вашем великом угледу и угледу Ваше земље“, истакао је Kантор у писму Вучићу које је данас објавио Савез јеврејских општина Србије Kантор је додао да је задовољан што у Србији, под руководством председника Савеза јеврејских општина Србије Роберта Сабадоша, поново „цвета јеврејски живот“, што су у ту заједницу враћени ред, стабилност и поверење и што она наставља да живи безбедно, развијајући се „као интегрални део српског друштва“.

Поводом овог догађаја огласио се књижевник Драгослав Бокан:

Од наших односа са најважнијим јеврејским организацијама толико тога ће зависити, исто колико и од односа са Русијом у духовном, политичком и културном контексту.
То морамо да прихватимо као важан део свог наратива за наш
достојанствени опстанак у сред „рата свих са свима“ у који смо ушли у ери короне и тоталног колапса досадашњег света.
После похвала организације Б’наи Брит српском Министарству спољних послова и најаве заједничких акција, сад имамо и ову подршку једне веома важне међународне јеврејске организације.
Добар почетак!
P. S.
Ми морамо да се као народ коначно уозбиљимо и почнемо да следимо националне интересе свог народа, а не само своје ставове и личне процене.
Нисмо ту ми да стално и јалово судимо свима & свачему, без икаквог ефекта, као да смо ми неки невидљиви сенатори, министри и владари Србије.
А нисмо. Већ, ипак, само „кибицери“ и посматрачи што издалека прате све највеће актуелне борбе за српску ствар.
Па да макар не кваримо оно чему не можемо да помогнемо.
И то ће бити више него довољно.

Оставите Коментар