У нападу руских ВКС уништен је финансијски центар Исламске државе који је био стациониран у једној згради која се налазила у густо насељеном-урбаном подручју. На снимку се види да се сама зграда није обрушила приликом експлозије бомбе која је прецизно погодила свој циљ, као и да околни објекти нису оштећени. Напад је изведен са ваздухопловном бомбом КАБ-500 која је опремљена пробојно-рушећом бојевом главом.

На интернет мрежи је емитован редак снимак примене руске навођене ваздухопловне бомбе КАБ-500. Ова бомба која тежи 500 килограма, употребљена је у Сирији. Тачније, гађан је финансијски центар ИД који је био стациониран у једној згради која се налазила у густо насељеном-урбаном подручју. На снимку се види да се зграда није обрушила приликом експлозије бомбе која је прецизно погодила свој циљ, као и да околни објекти нису оштећени.

КАБ-500 представља породицу руских навођених бомби, које су једне од друге разликују по типу навођења на циљ. Постоје две верзије бомбе које се на циљ наводе помоћу ТВ линка: у бојевој глави се налази камера високе резолуције која у реалном времену преноси слику у кабину борбеног авиона, где је основни задатак оператора да задржи нишански маркер на захваћеном циљу до удара бомбе. Такође, овај тип бомбе се може наводити и самостално, када компјутер унутар њене бојеве главе упоређује верну слику гађаног објекта који је похрањен у меморију, са сликом у реалном времену, тражећи прави циљ који се овим фотографијама преклапа. Ове бомбе су опремљене пробојно-рушећим и термобаричним бојевим главама, које мети не остављају практично никакву шансу да преживи погодак.

Варијанта ове бомбе која носи ознаку КАБ-500Л се на свој циљ наводи помоћу ласерског снопа. Она се на циљ може наводити помоћу летеће платформе која носи ову бомбу, затим помоћу специјалних ласерских озрачивача циља које користе копнене јединице (специјалне снаге), али и помоћу извиђачких беспилотних летелица које су опремљене контејнерима које у себи такође имају ласерски уређај за маркирање мете.

Ту се налази и модел бомбе која носи ознаку КАБ-500С која користи сателитску навигацију путем GPS и ГЛОНАСС. У савременом рату је реално очекивати да ће системи за противелектронску борбу најлакше компромитовати везу са сателитима. У том случају бомба прелази на канал управљања који иде из авиона који је употребио КАБ-500С.

Различите модификације ове бомбе (КАБ-500Кр/ОД, КАБ-500Л, КАБ-500С) су примењене током ваздухопловне операције руског ВСК у Сирији. Ловци-бомбардери Су-34 могу да експлоатишу ове бомбе са великих висина, које се налазе ван домашаја средстава ПВО које поседују терористи. По правилу, помоћу навођеним ваздухопловних бомби се уништавају важни циљеви непријатеља, као што су командна места и складишта са наоружањем. У операцијама руског ВКС уништен је велики број високопозиционираних команданата терористичких формација, чиме је значајно смањена оперативна способност ових снага на терену, што је довело до коначног слома Исламске државе.

Оставите Коментар