Проф. др Илија Животић је рекао да су санкције Милораду Додику подстрек исламистичким екстремистима на подручју Босне и Херцеговине и да они сматрају да су тиме награђени.

Објава злогласне паравојне формације Зелене беретке, коју је пред рат деведесетих у БиХ основао тадашњи лидер СДА Алија Изетбеговић, за пријем нових чланова представља покушај застрашивања Срба и Хрвата у БиХ, те припрема за евентуалне сукобе у тој земљи, сматра стручњак за тероризам и безбедност Џевад Галијашевић.

  • Управо Зелене беретке настају у лето 1991. а познато је да је сукоб у БиХ кренуо у априлу. И знамо шта се десило у нападу у Добровољачкој улици, када су страдале страрешине и цивили. Овакав један позив за поновно окупљање, са намером да управо да почине оно што су радили деведесетих година. Ово је један аларм за безбедносни систем, не само земаља у окружењу, већ и читаве Европе. Сада имамо појачано присуство и број терористичких ћелија и муџахедина на простору Босне и Херцеговине – рекао је за телевизију Kурир проф. др Мирослав Беговић, професор безбедносних наука.
  • Мислим да поновно оживљавање Зелених беретки није повезано са Даном Републике Српске. Повезано је са увођењем санкција Милораду Додику. Већ сам говорио да су санкције Милораду Додику подстрек исламистичким екстремистима на подручју Босне и Херцеговине и да они сматрају да су тиме награђени – рекао је проф. др илија Животић.

Проф. др илија Животић мисли да Србија треба да има добре односе да САД-ом, али истиче да санкције не воде добрим односима.

  • Неко сам ко се залаже за добре односе са Сједињеним Америчким Државама, и заиста радим да до тога дође. Али, пут санкција, није пут пријатељства. Већина становништва је гласала за Милорада Додика и сада је нормална да се они идентификују са тим сакцијама – рекао је проф. др Илија Животић.

Оставите Коментар