Члан Одбора за спољне послове Европског парламента (ЕП) Жан-Лин Лакапел изјавио је да су притисци ЕУ на Србију да призна Косово, напусти сународнике у Републици Српској и прекине везе са Русијом неприхватљиви услови за наставак евроинтеграција.

– Србија није чланица, тек је кандидат за чланство у ЕУ. Према томе, унија не може да јој намеће шта она треба да ради. Друга ствар, то је повреда суверенитета једне државе. ЕУ жели да се меша у унутрашње ствари једне државе, а то је недопустиво – рекао је Лакапел у интервјуу за Политику. 

Он је посланик и у француском парламенту и портпарол партије Национално окупљање на чије челу је Марин ле Пен. Лакапел је најавио да ће на седници ЕП у среду заступати интересе Србије.

– Рећи ћу да је недопустиво такво уцењивање, да је недопсутиво да се ЕУ меша у унутрашње ствари Србије и да поставља такве услове. Такође ћу их подсетити да Србија, коју је бомбардовао НАТО, сада не жели да подржи исти тај НАТО. Да Србија која је 10 година била под снакцијама просто не жели да сада намеће санкције пријатељској Русији која брани њене интересе у УН – најавио је Лакапел.

Он је оценио да се ЕУ понаша врло лицемерно, јер дозвољава Мађарској да увози енергенте, а спречава Србију у томе, те да прекида односе са Русијом због трата у Украјини, док истовремено преговара о испоруци гаса из Азербејџана, који је напао Јерменију.

Лакапел је предлог немачког канцелара Шолца и француског председника Макрона да Србија добије убрзани пут у ЕУ, а да заузврат не спречава учлањење Косова у УН назвао уценом.

Он је приметио како су економски односи Србије и Француске на ниском нивоу и најавио да ће се залагати да се то промени.

Оставите Коментар