Константин Косачов, председник Одбора за међународне послове Савета Руске Федерације, потврдио да је Владимир Путин спреман да свим средствима брани Србе у јужној покрајини.

Руски председник Владимир Владимирович Путин спреман је да свим, па и војним средствима брани Србе на Косову и Метохији! Русија ће, ако то званични Београд од ње затражи, у најкраћем могућем року послати своје војнике у јужну српску покрајину!

Ово тврди Константин Косачов, шеф Одбора за међународне послове Савета Руске Федерације, који каже да је Москва потпуно спремна да Србији пружи подршку у осигуравању безбедности и територијалног интегритета. Према његовим речима, приштинске власти намерно изазивају кризу и то је крајње опасна ситуација, због чега је Русија спремна да помогне Србији.

Запад губи контролу

Косачов истиче како жели да верује да Запад потајно не охрабрује Приштину да уђе у сукоб са Београдом, али каже да се шиптарска власт онда у добром делу измакла контроли својих западних покровитеља.

– То је сада већ изузетно опасна ситуација. Нажалост, власти Србије ће опет морати да одлуче да чисте последице грешака Запада. Не искључујем могућност сарадње Србије са властима Русије ако добијемо одговарајући захтев. Москва може да пружи подршку Србији у осигуравању безбедности – поручује Косачов.

Истовремено, Русија је затражила од Уједињених нација да хитно покрене опсежну и темељну истрагу поводом бруталног упада шиптарских специјалних јединица РОСУ на север Косова, током којег су хапсили и пребијали Србе, али и руске држављане. Михаил Красношченков, службеник мисије УНМИК који је током акције ухапшен, тешко повређен и у међувремену пребачен на ВМА на лечење, потврдио је да би истрага УН требало да утврди како су јединице РОСУ поступале према дипломатама и локалном становништву.

Да Москва од Уједињених нација тражи да реагују на насилну акцију шиптарских екстремиста потврђује и Сергеј Вершинин, заменик шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова.

– Москва очекује да УН предузме одлучне кораке након што је на Косову ухапшен руски држављанин, запослен у УН, Михаил Красношченков. Русија осуђује његово хапшење и очекујемо да ће УН предузети најдинамичније могуће акције – подвлачи Вершинин.

Казне мора бити

Срђан Вуловић, градоначелник Зубиног Потока где је ситуација током упада јединица РОСУ на север покрајине била најдраматичнија, наглашава да су приведени Срби прво испребијани, а после тога испитивани.

– Била је то страшна бруталност, ломили су им вилице, ребра, а онда их терали да дају изјаве. Осим тога, у акцији косовске полиције уништено је 35 аутомобила, седам камиона, један ресторан и пет кућа. Чак су скидали таблице са КМ и БГ ознакама и аутомобилима ломили шофершајбне. Формирана је комисија која ће утврдити шта су све јединице РОСУ урадиле. Утврдиће се сва рушилачка дејства, као што су ломљење кола и камиона, и процениће се материјална штета. Грађани су претучени, а потпуно су невини и неко за то мора да одговара. Трудићемо се да дођемо до правде, ако треба, ићи ћемо до Стразбура – поручује Вуловић.

Красношченко у Београду, РОСУ покушао да га убије!

Службеник УНМИК, руски дипломата Михаил Красношченко пребачен је из болнице у северној Митровици за Београд, где ће на ВМА наставити лечење. Красношченко је требало да буде транспортован у среду, али је Приштина то најпре забранила.

Златан Елек, заменик директора КБЦ у северној Митровици, каже да су Албанци покушали да убију руског дипломату!

  • Красношченко има вишеструке преломе вилице, јагодичне кости и лобање, који су му нанети ударцима кундаком. Припадници РОСУ су чак његовом главом ударали о кола. То се квалификује као покушај убиства – истиче Елек, додајући да је руски дипломата показао легитимацију, али га то није спасило батина.

А. ГРБОВИЋ – М. ДОБРОМИРОВИЋ

Оставите Коментар