– Никад нећемо ући у војску Рамуша Харадинаја, радије бирамо затвор ако је то цена коју будемо морали да платимо…

Ово је порука Срба са Косова и Метохије након опасне претње коју је изрекао премијер лажне државе.

Харадинај је, наиме, поручио да ће припадници свих националних заједница на Косову ући у састав војних јединица које планира да формира трансформацијом садашњих безбедносних снага. Он је тиме практично најавио и да ће српске младиће регрутовати у ту војску, позивајући их, како пишу приштински медији, на обавезну обуку.

– Важно је да све заједнице које живе на Косову буду део војске, сви су дужни да бране Косово, у супротном ће одговарати – запретио је Рамуш Харадинај.

Одговор је брзо стигао.

– Огромна већина српских младића, одговорно тврдим, никада неће бити део такозване војске Косова нити ће икада обући њихову униформу и то по било коју цену. То што господа из Приштине прете да ће неко одговарати ако се не буде одазвао позиву да учествује у неким оружаним формацијама, а које су у супротности са Резолуцијом 1244, јасно говори о њиховим великоалбанским циљевима – каже председник општине Лепосавић Зоран Тодић.

Он додаје и да је јасно да је на Космету Кфор једина војска која може да буде присутна.

– Подсетићу и да су се они српски младићи који су пристали да буду део војске Косова покајали, па као резултат тога имамо иступање, односно скидање тих униформи – наводи Тодић.

Харадинајев план и претње мобилизацијом имају за циљ да заплаше Србе, оцењује политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

– Приштина на неуставан начин покушава да уведе војску како би етнички очистила Србе, односно на њих се врши притисак који треба да резултира тиме да напусте КиМ – каже Анђелковић.

Траже оправдање

Он истиче и да би се, уколико би се увела општа војна обавеза или евиденција резервиста, при чему би Срби из политичких разлога то одбили, такав њихов поступак могао третирати као дезертерство.

– Док је Косово било под нашом јурисдикцијом, Србија није тако поступала према Албанцима. Они се сада понашају много горе него Милошевићева власт коју су оптуживали за све и свашта – каже Анђелковић.

Бивши министар рада у косовској влади Ненад Рашић има нешто другачије виђење.

– Када сам прочитао вест и те изјаве Рамуша Харадинаја, нисам их уопште озбиљно схватио. Харадинај само ређа скандал за скандалом. Та институција, коју он жели да формира, има за циљ да буде професионална, зато никада неће моћи да натера српске момке да добровољно иду у војску Косова. То што прича је апсолутно апсурдно и немогуће је да Срби на било који начин буду санкционисани због тога – тврди Рашић.