Европска унија и висока представница Федерика Могерини морали су да покажу много више чврстине и одлучности у процесу проширења и, пре свега, у дијалогу измеду Београда и Приштине, изјавио је председник Одбора Европског парламента за сарадњу са Србијом Едуард Kукан истичући да је мањак лидерства био нарочито упечатљив изостанком реакције на неприхватљиве таксе које је увела Приштина за производе из Србије и БиХ.

Он је за, оценио да би укључивање САД и Русије ставило тацку на дијалог Београда и Приштине.

  • Не мислим да је то добра идеја. Страховито би искомпликовало ситуацију. Власти у Приштини траже да се укљуци Вашингтон, логицно је онда да и Срби позову Русе. Не би помогло дијалогу када би се они прикљуцили, сада, после толико времена, већ би, напротив, то само одмогло – рекао је Kукан.

Подсетивши да Европској комисији мандат престаје у новембру, он је навео да предстоји још доста времена и да је одговорност високе представнице и даље ту.

  • Морала би да повуце неке потезе, да настави своју улогу, буде активна и ангажована. У овом тренутку уопште не видим њено водство. А оно је веома потребно – сматра Kукан.

Он је нагласио да потези Приштине компликује ситуацију. Према његовим речима, увођење стопроцентних тарифа било је сулуда идеја Приштине. Још горе, додао је, то је јасно кршење споразума ЦЕФТА, ЕУ и других организација.

  • ЕУ није показала ауторитет да то заустави. Чак су и Американци тражили да таксе буду укинуте. Оне су, једноставно, неприхватљиве – рекао је Kукан.

Он сматра да би правно обавезујући споразум за обе стране било коректно решење. Kукан је истакао да решење треба да избегне досадашње грешке и да буде истински прихватљиво за обе стране, да пружи нешто позитивно и Приштини и Београду. У супротном, додао је, договор није могућ.

  • У потпуности се слажем с председником Србије Александром Вучићем, који је рекао да је спреман да допринесе решењу које треба да буде фер и објективно за обе стране. Оно не може да буде такво да Београд учини све уступке Приштини. Србија такође мора нешто да добије. Решење не може да буде једнострано – навео је Kукан.

Он је оценио да није неизводљиво да Србија заиста постане пуноправна чланица ЕУ 2025. године.

  • Није то тако неизводљиво. Али, неке ствари морају да буду решене. Kао на пример, дијалог с Приштином. Без тога немогуће је да Србија даље напредује у процесу проширења. А дијалог је тренутно замрзнут – објаснио је Kукан.

Он је навео да, када је реч о приближавању Западног Балкана ЕУ, нема више толико ентузијазма, али да тај процес не може бити заустављен.

  • Већина земаља и посланика ЕП је уверена да, уколико желимо целовиту ЕУ, не можемо да игноришемо цео регион Западног Балкана – закључио је Kукан.

Оставите Коментар