Застрашујући снимак конвоја који носи опрему за руске нуклеарне снаге могао би да буде „порука Западу“, тврди војни обавештајни стручњак. На снимку, снимљеном на непознатој локацији у централној Русији, види се воз натоварен возилима и опремом који очигледно иде ка линији фронта у Украјини, преноси британски Сан.

Пољски војни аналитичар Конрад Музика рекао је да је воз повезан са јединицом која управља са десетак централних складишта нуклеарног оружја.

„Ово је заправо опрема која припада 12. главној управи Министарства одбране Русије. Управа је одговорна за нуклеарну муницију, њено складиштење, одржавање, транспорт и издавање јединицама“, рекла је Музика и нагласила да се на снимку ни на који начин не види „припреме за нуклеарно лансирање“.

Он, међутим, додаје да је значајно то што се то дешава након што је Украјина упозорила на „веома висок” ризик да Русија користи тактичко нуклеарно оружје.

„То би могао бити облик сигнализације Западу да Москва ескалира“, рекла је Музика, мислећи на говор руског председника Владимира Путина у петак и његово упозорење на нуклеарни рат. Музика је такође сугерисала да би Русија могла да помери ову опрему уочи вежби за своје стратешке ракетне снаге – главни нуклеарни фактор одвраћања земље.

Руске снаге РВСН обично интензивно тренирају током јесени“, објаснио је он. „Русија би могла да изведе вежбу стратешког одвраћања Гром у октобру, тако да би овај воз могао да буде припрема за ту вежбу.

„Гром“ су годишњи маневри великих размера руских стратешких нуклеарних снага.

Оставите Коментар