Неколикоо стотина Срба из Северне Митровице искористило је јутрос ретку прилику и, на дан Митровданских задушница, поклонило се сенима својим најмилијих на гробљу у Јужној Митровици.

Организовано аутобусима, али и самостално, сопственим превозом, стигли су до гробља на којем их је и овог пута дочекала слика порушених споменика, оскрављених гробова, коров, трава и високо растиње.

Тужну слику коју годинама затичу на овом месту, на којем су се Срби сахрањивали до 1999. године, описују најчешће речима – туга, срамота, вандализам.

  • Немам речи којима би описала сву тугу коју осећам у срцу. Најпре не можемо да дођемо кад желимо да запалимо свеће и обиђемо гробове, а и кад нам то омогуће за Задушнице, дочека нас овакав тужан призор. Да ли игде у свету има да неком сметају гробови и надгробни споменици, да им сметају мртви. И поред тога што је тешко, ми ћемо увек долазити док год то буде могуће – каже тужним гласом старија госпођа док рукама уклања траву и коров са гроба свог супруга.

Много је оних који годинама долазе на ово гробље, али не успевају да пронађу гробове својих предака јер су споменици поломљени до непрепознатљивости, а гробна места зарасла у дубок коров и трње.

Са народом су и овог пута били свештеници црквене општине Косовска Митровица превођени протојерејем-ставрофором Милијом Арсовићем.

  • Грађани Косовске Митровице су и данас изашли на гробље, али видите и сами да је ситуација веома тешка. Из године у годину све је више срушених споменика, ни мало се не води рачуна и слободно можемо да кажемо да је као на Дивљем западу. По захтеву градоначелника Северне Митровице Милана Радојевића, јуче су затвореници из овог града успели да донекле уклоне трње, како би народ данас могао да приђе до гробова својих најмилијих – рекао је прота Милија Арсовић.

Он је нагласио да је обавеза наследника да посећују гробове својих предака и да се помоле за покој и спасење њихових душа.

Знатно већи број грађана примећен је на гробљу у селу Рударе код Звечана на којем су јуна 1999. године сахрањују Срби из Северне Митровице.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар