Да се и у Србији може зарадити више него у неким земљама Европе потврђује пример заваривача ангажованих на изградњи гасовода “Турски ток” кроз нашу земљу, који месечно зараде од 4.000 до чак 7.000 евра.

Ради се о заваривачима посебно обученим за специјалне варове који иду на радиографско испитивање, док су плате у осталих заваривача ангажованих на “Турском току” од 2.500 до 3.000 хиљаде евра, што је у рангу плата у другим европским земљама.

Овако велика плата за специјално обучене завариваче успела је донекле да ублажи проблем дефицитарности овог занимања који је претио да успори изградњу трасе гасовода кроз Србију дуге 403 километра, јер варове на 50.000 тона цеви обављају и људи који су до скоро били на градилиштима у иностранству. Разлог за њихов повратак крије се у чињеници што је “Гастранс”, компанија која гради гасовод, вариоцима који имају лиценце за овакве специфичне послове и познају високу технологију варења која се примењује на овом објекту, понудио значајно боље услове него што су имали у земљама ЕУ.

Тако посебно обучени заваривачи са искуством на радовима на гасоводним трасама, поред плате до 7.000 евра месечно, имају и бесплатан смештај и исхрану. Све то, као и значај учешћа на једном оваквом пројекту, који им може бити препорука за послове у будућности, био је мотив да се неколико десетина српских радника, који су радили у земљама Европе, врате у Србију.

Један од њих је и Јован Н, заваривач који је занат пекао у Србији, а потом наставио пут Европе. Њему је плата на радовима у Холандији и Данској била око 5.500 евра, а када је сазнао за ову прилику, као и велику плату решио је да се врати у Србију.

Оставите Коментар