Јелена Тривић, посланик ПДП у Народној скупштини Републике Српске протеклих дана је у жижи јавности Босне и Херцеговине. Прво због Фејсбук статуса о Дражи Михаиловићу, вођи Равногорског покрета из другог свјетског рата, али и због жучне расправе у Народној скупштини Републике Српске где јој је ружне ријечи упутио СНСД посланик Илија Таминџија.
Тривић је рекла да јој је мучно гледати и слушати поново дио сједнице где ју је, како је казала, Таминџија увриједио као жену те је увриједио њену породицу, преноси Н1.

– Ја сам ничим изазвана морала саму себе бранити, не зато што сам жена, или што је напад био усмјерен на мене – него према мојој породици. Има блаћења, понижавања, лажи, то могу поднијети – али када се тиче моје породице, саму ћу себе бранити – поручила је у уводу Дана уживо.

– Негде сам прочитала да мушкарци који имају потребу да вријеђају жене само зато што су жене имају проблем са мушкости. Очигледно док има потребу да се иживљава над женама. Нешто има негде у његовој подсвијести – поручила је Тривић.

Много реакција изазвао је и њен Фејсбук статус након пројекције филма о Дражи Михаиловићу у Бањалуци. Она је у статусу навела да његов патриотизам може бити звијезда водиља. Многи су били негативно изненађени њеним иступом.
– То је мој лични став. За то ме не може нико искористити. То што је написано и ја стојим иза тога. Али бих вољела да они који су то осудили, да ме саслушају. Постоје чињенице о Дражи Михаилоховићу, колико год да имао свој суд неко – не може то да оповргне. Дражу је амерички предсједник Труман одликовао другом по реду медаљом, заслугом која се додељује страницима. Француски генерал Шарл де Гол га је одликовао, то су чињенице. Не бих превише о томе – изјавила је за Н1.

Она је констатовала да је Дража Михаиловић осуђен од комуниста који су га по кратком поступку осудили.

– Ја сам неко кога заиста погађају неправде. Сматрам да је према њему учињена историјска неправда. То је изашло из мене, не знам што да се правдам и што да се стидим. Мрвицу доприноса да се о Дражи прича чињеницама, а не ономе чиме нас је учила комунистичка идеологија – поручила је Тривић за Н1.

Kазала је Тривић како је Михаиловић најодликованији војник Југословенске војске, те рекла да се на онлине енциклопедији Британица прочита став уредничког одбора о Дражи Михаиловићу.

– Жао ми је ако је било ко увријеђен мојом објавом. Била сам на пројекцији, да ја то мислим. Све је написано. Шта су неки интерпретирали – ја то нисам објавила да бих имала политичку штету и корист. Ја сам обични мали родољуб из својих убјеђења. Немојте тражити од мене да се одричем свог националног идентитета – казала је Тривић.

– Дража Михаиловић није злочинац, то је мој став. Ово су чињенице до којих сам ја дошла. Он је био херојска личност на западу све до 1943. године – изјавила је.

Поручила је и то како се не може стављати знак једнакости између четника и усташа.

– Нисам рекла ни да је херој, него да може бити звијезда водиља јер за њега капитулација не постоји. Први у Европи је пружио отпор нацистима – казала је Тривић.

С друге стране – није жељела износити мишљење о хашким осуђеницима Радовану Kараџићу или Ратку Младићу, јер како тврди, прерано је још – а казала је како не треба повлачити паралеле између догађаја који нису ни слични, односно између ИИ свјетског рата и минулог рата у БиХ.

– Ако сам ново лице и нова снага – не значи да не смијем имати осјећај свог патриотизма и родољубља. Мене Дража није прогутао, рагујем када неко негира РС, то што сам млада снага не значи да не смијем бити национално освијештена особа. Не можете вољети друге народе док не волите свој – поручила је Тривић.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар