Бобан Бирманчевић, народни посланик и повереник Српске напредне странке за Шабац, био је гост Еспресо интервјуа недеље.

Будући да је ударна политичка тема у Србији у недељи која је за нама била одлука Небојше Зеленовића да ипак изађе на локалне изборе у Шапцу, замолили смо Бирманчевића да наше читаоце и гледаоце упозна са ситуацијом на локалу у овом политички кључном граду, из перспективе човека који координира активности најјаче странке у Србији у овом граду и региону.

Бирманчевић је говорио о плановима СНС за локалне изборе, о власти Зеленовића и, како је рекао, Душана Петровића у Шапцу, а одговорио је и на питања о човеку којег је помињало пола Србије – Милану Остојићу Сандокану, човеку којег је Зеленовић означио као разлог што излази на изборе.

Господине Бирманчевићу, добро дошли у Еспресо Интервју недеље.

Боље вас нашао.

Ви сте повереник СНС за Шабац, народни посланик… Реците ми, како се десило баш у Шапцу да то буде један од ретких градова где напредњаци нису на власти у локалу?

Један од основних разлога је управо недовољно квалитетан рад, пре свега од стране саме Српске напреде странке, недовољно показивања тога шта све може да уради одговорна власт, која је посвећена грађанима и резултату. У том тренутку, 2016, ми смо освојили највећи број гласова икад, на изборима у Шапцу, 22.185 гласова, што је резултат који ниједна странка пре СНС није освојила. Kоалиција окупљена око Душана Петровића и Небојше Зеленовића освојила је негде око 20.000 гласова, али су они заједно са групама грађана успели да формирају власт без Српске напредне странке. Мислим да је основни недостатак био тај што држава није имала довољно инструмената да реагује, а било је и куповине гласова, и куповине одборника, претњи, уцена и свега оно што није својствено демократским променама. Због свега тога нисмо променили власт у Шапцу, нажалост и по грађане Шапца и индустрију, привреду и пољопривреду, па чак и област спорта. Живимо у граду који је у 2020. годину ушао без иједне спортске хале у власништву града. А имамо бившег светског и европског првака, Металопластику, имамо један Медицинар, озбиљан боксерски клуб, атлетске клубове… Нешто што представља бренд Шапца не успева да има основне услове – за тренирање и одигравање утакмица. Један град те величине морао је да има своју спортску халу. Спортски резултати су увек красили Шабац и невероватно је да чекамо 2020. годину са спортистима на улици. Оно што СНС обећава и то ће нам бити један од првих задатака – да решимо инфраструктуру везану за спорт, за тренирање и пружање услова за све квалитетне и амбициозне спортисте и сву децу која желе да тренирају. Не могу да не поменем и резултате које је некад имала ФK Мачва, такозвани „провинцијски Уругвај“, бокс клуб, атлетичаре, кајакаше… Један спортски град, који је захваљујући неодговорној и бахатој политици пре свега Душана Петровића без иједног спортског објекта где би спортисти могли да тренирају и одигравају утакмице.

Шта се дешавало у Шапцу у последње 4 године, откад је на власти господин Зеленовић?

Један од најзначајнијих података, који најбоље дефинише начин на који функционишу Небојша Зеленовић и Душан Петровић и цела та, нећу бити груб ако кажем, лоповска екипа, је да су за 20 година „докторирали“ извлачење пара из буџета, све зарад интереса мале групе грађана, а на штету грађана. Успели су да 20 година проведу у некој причи „ово ће бити, оно ће бити“. Имамо, рецимо, предизборно обећање из 2008, да ће бивши Дом ЈНА, који је постао власништво града, добити зграду која ће бити највиша и најлепша у том делу Западне Србије, чак смо је назвали „Шапчанка“, са подземном гаражом и неколико хиљада квадрата пословног и стамбеног простора. Наравно да је то било само предизборно обећање, да од тога није било ништа. Већ 2012. на тргу испред хотела Слобода потписан је уговор у износу од 5 милиона евра за подземну гаражу на 4 спрата. Нађен је и страни инвеститор, све је требало да буде реализовано за изборе 2012. Наравно да од свега тога није било ништа, имајући у виду то да политика Душана Петровића, Небојше Зеленовића и његовог претходника Милоша Милошевића није ништа друго него продаја магле и продаја лажи. Мислим да је 2016. била последња година кад су успели да продају неке најновије лажи, а то су били управо топлана на биомасу, поново подземна гаража, центар за воће… Невероватно је да су 2,7 милијарди обећали грађанима пред изборе 2016. и чак то изгласали на Скупштини, не би ли лаж била прихватљивија грађанима. Од тих 2,7 милијарди, колико су предизборно обећали 2016 – ево сада је 2020. година, нови круг избора – наравно да није било ништа. Дешавало се да једноставно настављају са својом политиком са асфалтирањем већ асфалтираних улица, извођењем радова на већ урађеним позиција. Имали смо, међутим, с једне стране и задовољену правду, да је Небојша Зеленовић први градоначелник у Србији који је осуђен за злоупотребу буџета из 2015. године у износу од 5 милиона евра.

Шта је било на крају с тим поступком?

У суштини се десило оно што није смело да се деси. Ми из СНС инсистирали само само на једном, да правосуђе суди у складу са доказима и у интересу правде и грађана, и једино што смо тражили било је да случај не застари. Kако ће бити пресуђено – само да буде у складу са законом. А десило се управо оно на чему смо инсистирали да се не деси, а то је да је крајем 2019. године дошло до застаре тог случаја. Градоначелник је, наравно, и тада слагао грађане и своје суграђане, по ко зна који пут, јер је изашао на конференцију за медије коју је циљано сазвао и рекао да је на процесу дошло до ослобађајуће пресуде за њега. Ја мислим да је то један од ретких случајева кад се Апелациони суд огласио и званичним саопштењем, да Небојша Зеленовић није ослобођен оптужбе, него је дошло до застарења случаја. Поступак се прекида, али остаје поновљена пресуда Вишег суда за злоупотребу 5 милиона евра. Ми смо у периоду од маја 2019. све до последњег петка организовали 119 протеста испред Градске управе, и на тим протестима смо имали само један захтев: да градоначелник Небојша Зеленовић поднесе оставку. Ту смо наводили разлоге због којих би он морао да поднесе оставку, и ту смо тражили само да се распишу избори, нисмо тражили да нас неко одлуком или декретом постави за неког ко управља градом. Тражили смо изборе на којима би грађани рекли своје мишљење о томе ко и како у наредном периоду треба да води овај град. Ето, у најкраћем, то је везано за тај процес, први и једини у којем је граоначелник осуђен за злоупотребу тешку 5 милиона евра.

Помињали сте малопре, поред господина Зеленовића, и Душана Петровића. Ви сте, наравно, Шапчанин, упознатији сте са њиховим односом од осталих грађана Србије. Можете ли рећи који је то однос, како ви видите њихов однос, ко ту вуче конце?

Не само у односу са Небојшом Зеленовићем, већ и са његовим претходником Милошем Милошевићем. Цела прича у Шапцу, на жалост грађана Шапца, настављена је под директном командом Душана Петровића. Све оно што је рађено од 2000. па до 2020, 20 година, рађено је управо под његовом диригентском палицом. Оно што је последње урадио – а мислим да се то показало коначно овом одлуком о избацивању Небојше Зеленовића из Савеза за Србију, да је Небојша Зеленовића био кукавичје јаје Душана Петровића не само грађанима Шапца, него и опозицији и целој српској јавности. Душан Петровић и Небојша Зеленовић у овом тренутку немају ни своју странку ни своје чланство. Немају чак ни програм. Једино што имају је једна озбиљна лаж, све што раде заснива се на лажи. У претходних десетак дана имали смо информацију да Небојша Зеленовић заједно са колегом из Параћина обилази градске и општинске одборе Демократске странке. Знате ли зашто обилази? Зато што немају своје. Они немају странку, они немају чак одбор ни у Шапцу, да не причамо о неком другом граду. Али, ето, Душан Петровић је успео да Небојшу Зеленовића као кукавичје јаје пласира у Београду, као човека који има своју странку, своје чланове, свој програм. Истина је на другој страни, и ту истину знају и грађани Шапца и грађани Србије. Једина политика коју заступају Небојша Зеленовић и Душан Петровић је политика лажи, политика „мрзим Вучића“. Та њихова политика има један озбиљан проблем – то што они мрзе Вучића не значе да га мрзе други. Истина је ту са друге стране – велика већина људи у Србији подржава политику Александра Вучића, и то је потврдио на свим претходним изборима. Потврдиће, наравно, и на изборима 26. априла. Једно мало поређење… Годину дана уназад Душан Петровић и Небојша Зеленовић припремају, како су га назвали, „непосредно изјашњавање“, неку врсту референдума…

За трошење средстава?

За трошење средстава… Ту су покушали да придобију грађане. Поново још један парадокс, да један град Шабац, који има више од 100.000 становника, нема отворени базен. Требало је да се грађани месних заједница изјасне о предлогу за изградњу отвореног базена. Управо месна заједница у којој живи градоначелник Зеленовић, од 6.200 бирача за предлог градске управе и градоначелника Зеленовића гласало је само 138 бирача. Значи, то је реална подршка Небојши Зеленовићу и Душану Петровићу у овом тренутку, и целој тој њиховој лоповској екипи. Толико су злоупотреба, превара и лажи пласирали ти људи који су одлучивали у Шапцу, и данас одлучују, да 26. априла немају никакве шансе да добију било какву озбиљну подршку. Та подршка од 138 комшија из Жике Поповића говори да најбоље људи из месне заједнице у којој живи Небојша Зеленовић, његове комшије, знају какав је он човек. Управо зато подршка од 2 одсто.

По ономе што ви знате, да ли је икад постојала могућност да Небојша Зеленовић бојкотује изборе заједно са остатком Савеза за Србију? Да ли је ту заиста постојало двоумљење?

Највећа истина, и то је нешто што смо ми тврдили, може се пронаћи у документацији: од првог дана, кад је кренула идеја о бојкоту, кад је Зеленовић изнео ту идеју заједно са братијом из те лоповске екипе, Ђиласом, Бошком, Вуком Јеремићем, да неког не прескочим – ми смо у Шапцу тврдили да од тога нема ништа и да ће Душан Петровић и Небојша Зеленовић сигурно на изборе. Они ово виде као последњу шансу да остану на власти. Сама позиција у којој неко заступа бојкот, а у исто време позива на изборе у сопственом граду показује какав је покварењак у питању. Прошле недеље, кад је рекао нешто што смо ми знали све ово време, да ће изаћи на изборе, он у исто време каже „ето, ми у Шапцу морамо да изађемо на изборе да заштитимо грађане од криминала“. Kад каже криминала, вероватно мисли на самог себе и његову екипу. Дакле, он каже „бојкотоваће поред тога републичке, покрајинске и све друге локалне изборе“. Да ли заиста има смисла себи дати за право да изађете на изборе у свом граду, а да притом не дате прилику било ком другом, некоме ко има прилику, ако му верују грађани, ако је радио поштено, ако има озбиљан прогам – да победи? Не, он је себи дао за право да изађе на локалне изборе у Шапцу, а да у исто време не подржи било где, у било ком другом граду изборе, јер он врло добро зна да ће променом власти у Шапцу испливати, осим оних доказа које је ДРИ (Државна ревизорска институција) имао, велики број озбиљних злоупотреба. Правда јесте спора, али је достижна… Kад смо већ код правде, 26. априла и мој и ваш глас, и глас сваког другог грађанина Србије вреди исто, па ће тада пресуду о томе шта је радио, колико је крао, колико је лагао, колико је обмањивао грађане Шапца и Србије, добити управо од суграђана у Шапцу. Нама из СНС потпуно одговара и драго нам је да Зеленовић излази на изборе у Шапцу, да не бисмо дошли у ситуацију да неко, по било ком основу, оспорава нашу победу. А победа ће бити врло озбиљна и врло значајна, имајући у виду 20 година Душана Петровића, Небојше Зеленовића, Милоша Милошевића. Да не заборавим, заменик градоначелника је председник Извршног одбора Демократске странке, господин Kостадиновић, који се у тренутку кад је Небојша Зеленовић најавио да наће бојкотовати изборе у Шапцу није оглашавао. А он је још једно кукавичје јаје, наравно мање од Небојше Зеленовића, које је Душан Петровић пласирао Демократској странци. Једино Kостадиновић можда има мању подршку од Небојше Зеленовића, али ту су негде, мртва је трка.

На прошлим локалним изборима ситуација је била следећа: СНС-Вучић 34,5 одсто, Зеленовић 32 одсто, Победа за Шабац – Немања Пајић, коалициони партнери Зеленовића – 13,5 одсто, СПС 5 одсто, радикали 3,5 одсто, и онда има ту још неких пар група грађана са 1,5 до 2,5 одсто. Шта се променило, за ове четири године, кад је реч о највећим политичким групацијама? Да ли они и даље сви постоје, у овом истом облику?

Управо у овом облику који сте прочитали. Управо су то опције које ће бити понуђене грађанима Шапца на изборима 26. априла. Оно што је кључна разлика у односу на 2016. је информисаност грађана Шапца и истина која је испливала на површину. Не само због пресуде градоначелнику Зеленовићу, него и због озбиљне политике СНС. Ми смо 118 дана испред градске управе износили озбиљне оптужбе са доказима. Више пута смо звали и Небојшу Зеленовића и Душана Петровића на ТВ дуел, на ТВ Шабац, на ТВ Ас, на било којој телевизији, њиховој, са било којим водитељем, са било којим питањима. На дуел на којем би ми изнели истину коју смо износили од 2016. Позивам људе да изађу и да кажу да СНС и Бобан Бирманчевић као народни посланик нису у праву. Можемо да одемо да видимо ту њихову подземну гаражу испред хотела, или тај њихов центар за воће, или нека нас одведу да видимо топлану на биомасу. Можда нас одведу у неку другу подземну или надземну гаражу, или да нас одведу да видимо нове путеве. С друге стране имамо Српску напредну странку, имамо Александра Вучића. Ми смо за ове 4 године успели да урадимо више за путну инфраструктуру у Шапцу и селима у Поцерју, Посавотамнави и Мачви него Небојша Зеленовић и Душан Петровић за 20 година. Све оно што обећају Александар Вучић и Српска напредна странка, то буде и урађено. Верујте ми, ауто-пут Рума-Шабац, то је било обећање и кад није било избора, после Другог светског рата. Причало се о томе и причало, али, наравно, кад су други у питању, то се сводило само на предизборна обећања, а кад је Александар Вучић у питању, имамо започете радове на изградњи моста преко Саве, имамо 22 километра у плану да се ради ауто-пут Рума-Шабац, почеће у току ове године, као и брзу саобраћајницу од Шапца до Лознице. Укупно, инвестиција од 467,5 милиона евра. Значи, пола милијарде евра је обезбедила Влада Србије да се изгради ауто-пут. Е, то је кључна разлика између наше политике и политике Душана Петровића, Небојше Зеленовића и целог тог жутог предузећа, како год се они поделили у различите нијансе жуте, али то је ипак опет једно жуто предузеће. Избори који нас очекују управо су избори између њих и неког ко има политику мира, политику резултата и, што је најбитније, политику посвећености грађанима. Значи, основни фокус Српске напредне странке и у Србији и у Шапцу је на грађанима.

Мислите ли да ће у тој, назовимо је референдумској атмосфери у Шапцу, страдати остале странке и коалиције у Шапцу? Победа за Шабац, можда СПС, можда радикали. У избору између СНС и Зеленовића, очекујете ли да ће остали да ослабе, или да се ипак задрже близу нивоа који су имали 2016?

Пуно причамо са грађанима, и то је једно од задовољстава рада у СНС. Разговори с њима су право место где ми размењујемо информације и добијамо од грађана предлоге шта је потребно грађанима Шапца. Верујте, све се своди на неколико простих ствари. Kад посматрамо шта ради Александар Вучић, нама то изгледа једноставно, али само ако то ради Александар Вучић. На данашњи дан, већ је била актуелна подела нових ваучера за одласке на туристичке дестинације у Србији, већ је подељено неколико десетина хиљада – ништа једноставније од тога да неко усмери своје људе, грађане Србије, да обиђу своје бање, своје планине и локалне дестинације. То је врло једноставно, као што је једноставно направити ауто-пут Милош Велики, али када нико не краде, нико се не уграђује, и када неко зна за кога ради. У овом случају Александар Вучић ради искључиво у интересу грађана Србије. Ево позива Драгану Ђиласу, Душану Петровићу, нека поведу и Небојшу Зеленовића, нека дођу до Милоша Великог, нека кажу грађанима да тај ауто-пут не постоји. Или нека дођу до фабрике Yазаки у Шапцу, и нека кажу да не постоји та фабрика. То је фабрика коју је лично Александар Вучић довео у Шабац. Захваљујући тим Јапанцима једна озбиљна компанија са озбиљним бројем запослених отворена је у Шапцу, а Влада Републике Србије одвојила је подстицај од 10,2 милиона евра да та јапанска компанија дође баш у Шабац. Kад је Александар Вучић у питању, и начин на који он ради, све је једноставно. Има ли шта једноставније да неко гради клиничке центре, нове школе, нове болнице, ако је неко посвећен и ако му је циљ да уради нешто за грађане? Да се вратим на изборе у Шапцу: очекујем управо да та подршка коју је СНС имала и која је 2016. била највећа, да буде још већа и исказана у већем броју освојених гласова. Очекујем да и мање странке, које су водиле поштену политику и политику у интересу грађана Србије добију одређен број гласова. Оно што, с друге стране очекујем, а то ће показати и бројање гласова 26. увече, можда се и видимо 27. ујутру, показаће да је крај лоповској политици, крај лажима, крај обманама и људима који не мисле добро свом граду, својим суграђанима и својој држави. Небојша Зеленовић је спреман да направи и пакт са ђаволом, само да би остао још који дан на власти. Он је спреман да СНС упореди са најцрњим периодом у историји, са нацизмом, да објави кукасти крст на свом твирер профилу, сав поносан поредећи СНС и нацистичку Немачку. То показује да су заиста изгубили компас и да немају шта да понуде грађанима. Оно што их у овом тренутку посебно оптерећује је то да они не могу у Шапцу више да скупе и да освоје гласове више ни за паре. Политику и програм немају, и ништа се ту не може променити у наредна два месеца. Ми ћемо причати искључиво о томе шта смо урадили, као СНС и као Влада Србије, али ћемо причати и о томе шта ћемо радити. Оптимисти смо, и то реални оптимисти. Све што обећамо, то ћемо и урадити, показали смо то у претходном периоду. Са пуним оптимизмом и веома позитивни очекујемо изборе и један нови Шабац, са градском управом која ће бити одговорнија, која ће бити посвећена резултатима, која ће бити посвећена сваком грађанину, живео он у граду или на селу, није битно, и која ће сигурно бити поштенија.

У целој Србији се у последњих пар недеља чуло о случају Сандокан. Прво је Небојша Зеленовић изашао и рекао да је тај човек разлог због којег он размишља да изађе на локалне изборе. Kасније је саопштено из СНС да је управо Зеленовић запослио његовог брата у градској управи. О чему је овде тачно реч? Kо је Сандокан? Шта он ради? Шта се ту дешава?

Kад говорите истину, све је врло једноставно. Истина о целој тој причи везано за криминалу у Шапцу је само једна: све што је у било каквој вези са криминал свакако је у вези са Душаном Петровићем и Небојшом Зеленовићем. Његов покушај да на било који начин оспори и криминализује СНС у старту је осуђен на пропаст јер нема никаквог утемељења у реалним стварима. Сви који живе у Шапцу или у околини Шапца врло добро знају ко су људи који у овом тренутку воде СНС. Ми смо ту буквално од оснивања странке и бићемо ту и после избора 26. априла. Ту се ништа не може променити. СНС на данашњи дан има 9.000 чланова у Шапцу, и ту има заиста различитих структура људи – имамо раднике и сељаке, домаћице, докторе, професоре, учитеље. Никада у Шапцу нека странка није имала такву подршку. Говоримо о 9.000 људи који својим именом и презименом, чашћу и потписом гарантују да подржавају Српску напредну странку. То су чланови СНС, људи који верују у причу Александра Вучића и људи који у овом тренутку управљају државом. С друге стране имамо Зеленовића који види неке криминалце, при чему је Сандокан неко ко је за одређене радње које је урадио у прошлости одговарао, осуђен је, тај процес је завршен. Човек је завршио са казном који је добио. С друге стране, Сандокан није прича која је везана за СНС. Док нас оптужује да ће СНС преузети и водити тамо неко, он је у исто време у градској управи, односно у Слободној зони Шабац запослио Сандокановог брата, без икаквог конкурса без биле какве транспарентности. Директор Слободне зоне Шабац је управо Совраније Чоњагић, један од лидера Групе грађана Немање Пајића, Западна Србија. Они су тиме показали да те приче о наводној повезаности са криминалом СНС у Шапцу немају никаквог основа. Наше је да раде поштено, као што смо и досад радили. Њихово је да прете сами себи са неким тамо криминалцима и да поново, по ко зна који пут, дезинформишу грађане Шапца. Добро је, грађани Шапца су већ навикли на њихове лажи, не верују им ништа. То су и показали пре неколико месеци, кад је 138 од 6.000 суграђана подржало Небојшу Зеленовића. Њихова прича нема никакво утемељење, она је толико шупља да је више ни они вероватно неће понављати, јер се лаж коју изговоре врати као бумеранг. Све оно што су лагали вратиће им се у изборном резултату. Што се тиче претње да ће криминалци да воде Шабац, нажалост, у овом тренутку криминалци већ воде Шабац. Имамо осуђеног градоначелника и његову десну руку, господина Филиповића, који је стајао са десне стране Небојше Зеленовића, када је објавио да излази на изборе. У питању је господин Филиповић који је осуђен у процесу ненаменског трошења средстава у буџету из 2015. године. Он је тад био директор Дирекције за путеве. Његов син је ухваћен у поседовању и трговини наркотицима, и тиме се показало да везе са криминалом и наркотицима, на жалост грађана Шапца, у овом тренутку у градској управи, у канцеларији Небојше Зеленовића и његових најближих сарадника. СНС има своју политику, има свог председника коме верује и има резултате иза којих с пуним правом и подигнуте главе стоји. Верујте, једва чекамо да што пре дођу ти избори и да грађани у Шапцу покажу колико верују Српској напредној странци и Александру Вучићу.

Господин Зеленовић је изричито рекао да је Сандокан укључен у припрему избора, врбовање људи итд. Да ли је он члан СНС, да ли га ви лично познајете?

Kад је та прича у питању, поновићу још једном, тотално је неоснована. Верујте ми, већа је вероватноћа да нас преузму Марсовци од 26. априла, да дође неко са планете Марс, него да то буде поменути Сандокан. Господин Остојић није члан СНС…

Да ли учествује у активностима СНС?

Наравно да не учествује у активностима СНС. Kолико знам, има свој одређени посао, реч је о озбиљно послу којим се бави. Српска напредна странка нема апсолутно никакве везе са господином Остојићем. Понављам, већа је вероватноћа да нас неко са Марса поведе него да то буде Сандокан. Та прича вратиће се Небојши Зеленовићу као Бумеранг кроз резултате. Знају грађани Шапца ко је Небојша Зеленовић, знају ко је Душан Петровић. Поштено до краја, Небојша Зеленовић можда нема шансе да пређе ни цензус. Показаће до избори 26. априла, живи били па видели.

А да ли се њих двојица знају? Зеленовић и Сандокан? Познајете ли ви лично господина Остојића?

Познајем, пошто јако дуго живим у Шапцу. Познајем све људе у Шапцу?

Познају се и он и Зеленовић? Те ствари нису тајна?

Наравно, па људи се знају, није тајна… Нити се неко крије, нити има разлога да се крије. У суштини, ми немамо никаквог разлога, нити промил шансе да из било ког разлога увлачимо у ову причу било кога ко не мисли добро Шапцу. Верујте, 9.000 чланова је озбиљан терет, али у позитивном смислу. Озбиљна је одговорност, желимо да са тих 9.000 чланова и њихових породица и пријатеља и наших симпатизера и гласача наш број гласова буде још већи, а поновићу да је 22.185 људи гласало за нас још 2016. године. У интересу тих грађана, у интересу Шапца, у интересу боље будућности. Стратегија коју смо ми планирали, коју ћемо презентовати ових дана у Шапцу је стратегија која ће вратити веру свим грађанима у Шапцу, и онима који живе у селу и онима који живе у граду. Један катастрофалан податак, нисам га изнео: од 45 сеоских месних заједница – а причају о демократији, поштењу, инвестицијама и грађанима – у 42 сеоске месне заједнице не постоји нити један метар водоводне, ни један метар канализационе мреже. Причамо о елементарној ствари, о води, пијаћој води у 2020. години. То су подаци које ниједна лаж, измишљотина или глупост Зеленовић одвали, али у правом смислу речи одвали на његовој конференцији за медије, не може да промени. У 42 села нема ни метар водоводне или канализационе мреже.

А шта ви обећавате грађанима Шапца ако дају свој глас напредњацима сад 26. априла?

Обећавамо да ће сви грађани Шапца, од сеоског до градског подручја, бити у фокусу градске управе. Градска управа треба да буде у правом смислу те речи сервис грађана. За почетак, градоначелник СНС ће, пре свега, седети у градској управи. Не знам да ли знате, грађани Шапца знају, градоначелник Небојша Зеленовић је једини градоначелник у Србији који не седи у градској управи. Побегао је од грађана у Историјски архив, баш онако право место за њега и Душана Петровића. Сакрили су се у поткровље Историјског архива. Заиста ни физички не седе у градској управи, и не долазе у градску управу. Дакле, градоначелник ће седети у градској управи. Даље, кад неко са сеоског подручја дође у град, имаће у градској управи особу која ће га примити и која ће се наћи на услузи управо грађанима, без обзира да ли тај грађанин долази са села или из града. Основна промена у односу на садашњу градску управу биће фокус на решавању проблема грађана. Остали бисмо до касно да наведемо све оно што су они злоупотребили. Ми имамо у овом тренутку 72 стана у власништву града, за које се не зна ко живи у њима. Не зна се ни где су. Између осталог, и то је констатовано у налазима ДРИ. Један од задатака ће бити управо да истражимо и где су поменутих 5 милиона евра за које је осуђен градоначелник – али је случај застарио, захваљујући таквом правосуђу које је, између осталих, креирао и Душан Петровић. Пазите, токови новца су нешто што време неће затрпати. Између осталог, питаћемо за буџет 2015. године – ко је потрошио тих 5 милиона евра? Чије су фирме на чије рачуне су уплаћивани ти милиони евра? Између осталог, постоје одређене позиције где нема ни једног јединог папира везаног за пребацивање новца са градске управе на одређена приватна предузећа. Зашто? Нико није постављао питање „људи, где су те паре“? Најбитније, ми нећемо дозволити да неко 2020. године купује гласове. Небојша Зеленовић је куповао гласове, и његов активиста из Варне је осуђен. Признао је човек да је куповао гласове. Уместо да буде осуђен градоначелник, који је наложио куповину гласова, против њега није ни покренут поступак. Ту су куповина гласова, куповина одборника, претње медијима. Верујте да медије који се дрзну да у градској управи или у Скупштини поставе питање које не одговара Зеленовићу, као што су ваше колеге из Kоперникуса, он назива „медијским убицама“. Медијске убице су за Зеленовића новинари који поставе питање „господине Зеленовићу, зашто у 42 села немамо ни један метар водоводне мреже?“ Они су за Зеленовића „медијске убице“. И то јавно изнесе на скупштинској говорници. При томе, претње које он упућује одборницима, новинарима, па и грађанима, добиће свој епилог, али не на суду, него на изборима у недељу 26. априла.

Господине Бирманчевићу, хвала вам што сте били гост интервјуа недеље, све најбоље вам желим.

Хвала вама, велики поздрав вама и вашим гледаоцима, заиста сам се пријатно осећао у вашем студију.

Оставите Коментар