Хрватски рибари пронашли су и делимично извадили из мора олупину југословенског војног авиона који се срушио пре почетка оружаних сукоба ЈНА и хрватских снага

Фото: Beta
Фото: Beta

Тиме је расветљена мистерија судбине капетана Неше Врангеловског (32) који је нестао на тренажном лету 5. септембра 1991. године код Задра.

Како је објављено на друштвеним мрежама, крило авиона Галеб Г-2, евиденцијског броја 23147, извадили су рибари и оставили у Лукоранској ували на острву Угљан у близини Задра.

На сликама се види део крила школско-борбеног авиона Галеб Г-2, значајно оштећеног од лежања на морском дну, али на којем се и даље јасно види ознака Југословенског ратног ваздухопловства на светло плавој доњој површини крила и белом бојом исписан број 147 на горњој, што одговара авиону 251. ловачко-бомбардерске ескадриле (лбае) који је нестао пар дана пре почетка рата.

Beta

Према рукопису још необјављене књиге о удесима војних ваздухоплова војног аналитичара Александра Радића, Врангеловски је кобног дана полетео са аеродрома Земуник како би обавио лет за потребе испитног школског гађања локалне ПВО јединице на полигону Шепурине, а последњи пут се јавио радио везом минут пре него што је нестао, док је летео на висини од 100 метара изнад мора.

Након што је нестао, војска је покренула потрагу за њим а хеликоптер Газела је открио нафтну мрљу на површини воде, и процењено је да је потонуо на дубину од 65 до 70 метара, па је чак и одређен брод Ратне морнарице који је требало да извади олупину, али је због почетка ратних сукоба цела акција отказана.

Сличан случај догодио се и у мају ове године ; када је група чешких ронилаца код Примоштена открила олупину југословенског авиона Јастреб Ј-21, у којем је 19. септембра 1991. године погинуо поручник пилот Валтер Јуришић (27).

Beta

На снимку објављеном на Јутјубу, на морском дну виде се остаци авиона евиденцијског броја 24203, за који и даље није јасно зашто је пао и потонуо у море, с обзиром да се на олупини не виде евентуални ефекти дејства ПВО.

Након што је откривена судбина и тог пилота, остало је нејасно још шта се десило са двојицом пилота ЈРВ који су нестали на борбеним летовима 1991. и 1992. године.

Први је пилот 247. лбае мајор Мирослав Милутиновић (36), који је нестео летећи на Јастребу 2. октобра 1991. године, у акцији ноћног дејства по минобацачком положају хрватских снага са којег се дејствовало по аеродрому Земуник.

Можда и највећа мистерија остаје судбина капетана прве класе Слободана Медића (34) који је као вођа пара Мигова 21 из 126. ловачке ескадриле ракетирао мост између Босанског и Славонског брода 2. маја 1992. године.

Његов авион је оборен у другом излазу на циљ дејством ракете са земље и пилот Мига-29, који је такође летео на задатак, јавио је да је приметио куполу Медићевог падобрана, што значи да је пилот био жив када је напустио авион.

Словеначка ТВ Копар првобитно је јавила да се Медић приземио падобраном и да су му хрватски војници нанели тешке повреде, али је по свему судећи он првобитно био заробљен.

Форум

Сведоци су у августу 1992. године давали изјаве да је Медић био један од шест пилота ЈНА који су били одређени за размену у Неметину али да је Медића из аутобуса непосредно пре размене извео тадашњи ратни командант Осијека Бранимир Главаш, након чега му се губи сваки траг.

До сада ништа се поуздано није сазнало о његовој судбини.

Извор: informer.rs