Фудбалери Црвене звезде и Милана одиграли су незабораван двомеч у осмини финала Лиге шампиона 1988. године, после кога су „Росонери“ прошли даље на пенале. Ипак, италијански великан је био на прагу елиминације, с обзиром да је после 1:1 у Милану на Маракани губио са 1:0 и имао играча мање када је сусрет прекинут због магле.

Сутрадан је одигран нов меч, а како се све одиграли присетио се бивши спортски директор клуба са „Сан Сира“ Паоло Тавеђа у исповести која је шокирала све.

  • Судија је прекинуо утакмицу и рекао нам да сачекамо 45 минута да би видели да ли ће се магла повући. Попушио сам цигарету и отишао у свлачионицу и видео сам да се четворица мојих саиграча већ туширају. Нису схватили да је утакмица привремено прекинута. Морао сам очајно да поступим и да кажем судији Дитеру Полију да сам лоше разумео његов енглески и да због тога моја каријера може бити уништена, а он је отворио свој прозор и рекао: ‘У реду, нема везе, настављамо сутра поподне – присећа се Тавеђа.
  • Никоме нисам рекао шта се десило 20 година, само сам се понашао као да је стварно све било тако – додао је он.

Касније те ноћи видео је нешто чудно.

  • Нисам могао да спавам, па сам питао рецепционера у хотелу да ми предложи најбољи ноћни клуб у Београду. Узео сам такси са Гуидом Сусинијем и био сам убеђен да ће и судија бити тамо.
  • Занимљиво, 30 минута касније, долази бели мерцедес са судијом унутра, помоћним судијом, неколико девојака и директорима Црвене звезде. Судија ме је видео и разменили смо погледе, као да смо рекли један другом: ‘Знам шта радиш – видео сам те’. Ипак, нисам рекао ником ништа – описао је Тавеђа.

Утакмица је сутрадан завршена резултатом 1:1 и Милан је прошао на пенале.

  • Нико није имао храбрости да каже шта се уствари десило – закључио је тадашњи спортски директор Милана.

Милан је у полуфиналу савладао Реал Мадрид, а у финалу декласирао Стеауу из Букурешта (4:0) и поново постао шампион Европе.

Оставите Коментар