Епидемија коронавируса која је погодила Италију оставила је и насталвља да оставља језиве трагове. На стотине људи умире свакога дана, лекари падају са ногу од посла, и они бивају заражени.

У болници Папа Иван XXIII. у италијанском граду Бергаму у Ломбардији сваки нови удах мала је победа у борби против коронавируса. Одељења су претрпана креветима. Ходници такође. Пацијенти на њима држе се за груди и са тешком муком дишу уз помоћ респиратора. Доктори и медицинске сестре ужурбано обилазе пацијенте, покушавајући да им помогну колико год могу.

Ситуација није хаотична, али кад је сваки тренутак пресудан.

Овако изгледа свакодневица у епидемијом коронавируса најтеже погођеној болницИ у најтеже погођеном граду у најтеже погођеном италијанском региону.

Поменуте страшне призоре на фронту рата против болести ЦОВИД-19 забележили су новинари Скај Њуза када су посетили Бергамо. У том рату особље болнице Папа Иван XXIII. тренутно губи.

„Морамо да користимо сваки комадић простора“, открива управница дела за медије болнице Вана Тонинели док објашњава да традиционална подела простора на чекаонице, ходнике и одељења овде више не важи.

Број заражених коронавирусом којима је потребно болничко лечење на северу Италије толико је велик да се болнице с њим тешко носе, а ситуација са севера могла би се врло лако пренети и на остатак државе.

Особље болнице ради пуном паром како се здравствено стање пацијената не би још више погоршало. Како се нови пацијенти примају, тако их окруже особље. Спајају их на мониторе који ће пратити њихове виталне знаке, дају им инфузију и прикључују на респираторе. Они су најважнији. Без њих им не би било спаса.

Чекаоница хитног пријема изгледа као јединица интензивног лечења. Тамо се лече пацијенти који су недавно стигли у болницу. Здравствена слика поприлично им је лоша, али у интензивну не могу јер у њој нема места. Да су било где друго на свету, били би на интензивној. Да би у болници Папа Иван XXIII. били примљени на интензивну морају бити на ивици смрти. Није довољно што су „само“ јако болесни. С обзиром на то каква ситуација тренутно влада на северу Италије, бити јако болестан сматра се повољном позицијом.

А нови пацијенти стално пристижу. Ситуација само што није измакла контроли.

Град Бергамо позвао је Скај Њуз да направи снимак себи како би сви видели како изгледа катастрофа, катастрофа без преседана.

Бергамо жели да видите ове призоре како бисте се могли запитати раде ли ваше владе довољно да се сузбије пандемија коронавируса. Више нема, ‘нисмо знали’. Италија можда није, али сада сви остали знају.

Доктори у болници тешко комуницирају с пацијентима. То је због респиратора око њихових глава. Они покушавају да изједначе притисак ваздуха у њиховим плућима. Слабији једва говоре, а какофонија коју ствара медицинска опрема отежава разумевање и то мало речи што успеју да кажу.

Овакву навалу у овако кратком року нико није очекивао.

„И нека се зна – ово није ништа налик грипу. Ово личи на хроничну упалу плућа. Сваког дана умре стотине пацијената“, навео је новинар Скај Њуза који је предводио извештавање из Бергама.

Управник хитног пријема Роберто Косентини каже да особље болнице никада није било у оваквој ситуацији и зато жели да упозори све државе света да се припреме јер ћу ускоро и оне у својим болницама гледати овакве призоре.

  • То је јако озбиљна упала плућа и самим тиме велик терет за здравствени систем. Сваког дана примимо 50 до 60 пацијената који нам дођу с упалом плућа, а већина је њих толико болесна да су им потребне велике дозе кисеоника. Зато смо болницу морали да реорганизујемо како бисмо имали три нивоа интензивне неге – рекао је Косентини.

Болница Папа Иван XXIII. једна је од најнапреднијих у Европи, а пандемија коронавируса бацила ју је на колена. Већи број особља болнице претходно је радио у Великој Британији. Доктро Лоренцо Грациоли је тамо провео годину дана. Рекао је за Скај Њуз да га пријатељи сваки дан зову како би добили слику о томе колико је ситуација око коронавируса озбиљна.

  • Припремају се за овакве сцене, за најгоре и јако су забринути – додао је.

Сви доктори болнице с којима је Скај Њуз разговарао рекли су да се у борби против коронавируса треба следити примјер Кине, али и Италије. Другим речима, треба обуставити све и то одмах.

  • То је једини начин да се успори ширење. Не причамо о побеђивању већ само о успоравању – рекао је Грациоли.
  • Никада нисам био под оваквим стресом. Радим у интензивној и навикао сам на тешке ситуације и одлуке. Људи које лечите у критичном су стању и ваша је улога пресуда јер би без интервенције вероватно умрли. Али, када сте у оваквој ситуацији, врло брзо уочите да нисте довољни. Нас анестезиолога овде има стотину и дајемо све од себе, али то можда није довољно.

Лабораторије такође раде пуном паром. Покушавају наћи начин да се вирус победи. Победа је, међутим, још доста далеко.
Када број заражених коронавирусом скочи, он скочи „до неба“. Сви доступни ресурси – тестови, кревети, респиратори, итд. – одмах се искористе. Таква ситуација свакога може бацити на кољена.

У болници Папа Иван XXIII. такву су ситуацију назвали апокалипсом. Бергамо, зато, остатку света поручује: „Припремите се.“

Оставите Коментар