Амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри изјавио је да је именовање на ту функцију највећа прилика у његовој каријери, истичући да не планира да са српским лидерима има приступ као да ће да им држи лекције.

  • Надам се отвореном дијалогу, а када буде било потребно да се кажу незгодне ствари, рећи ћу директно, у приватним разговорима, колико год је то могуће, јер је на тај начин дипломатски рад најефикаснији – казао је Годфри за данашњу.

Он је додао да српска јавност не треба да буде збуњена због истовременог именовања Метјуа Палмера за специјалног изасланика САД за западни Балкан и Ричарда Гренела за специјалног представника Беле куће за преговоре Београда и Приштине, већ да је то врло позитиван сигнал који показује колико је Вашингтон заинтересован за напредак дијалога две стране.

Годфри каже да САД сматрају да се указала важна прилика, и да се надају да ће српско руководство знати да искористи ту енергију Вашингтона.

  • Она показује да су САД заинтересоване да дође до напретка у том процесу (дијалога Београда и Приштине). Метју Палмер је велики експерт за овај регион и познаје бројне лидере, али и историју изазова који овде постоје….Амбасадор Рик Гренел доноси политичку тежину коју представља Бела кућа и показује колико је сада ово питање значајно за Вашингтон – истиче амерички амбасадор.

Он је на молбу да прокоментарише одређени несклад у изјавама двојице америчких представника, рекао да он не би тражио несклад већ пре сличности и преклапања.

  • Обојица траже поновно успостављање дијалога, обојица охрабрују и, надамо се, помажу Приштини и Београду да заједно дођу до решења од којег ће обе стране имати користи – рекао је Годфри.

На питање да ли у Васингтону постоји некакав временски оквир за постизање споразума Београда и Приштине, Годфри је рекао да САД „не желе да догађаји у обе земље успоре наш заједнички посао“, али је и додао да Вашингтон, такође, не жели да поставља било какве вештачке рокове.

На молбу да прокоментарише утисак да се од Приштине очекује једино укидање такси од 100 одсто на српску робу и да више нико не говори о другим, раније преузетим обавезама, као што је између осталог формирање Заједнице српских општина, Годфри није дао конкретан одговор.

  • Доста тога је урађено, а доста тога тек треба да буде завршено. Мој циљ по доласку у Србију је да још једном изнесем снажну америчку подршку директном дијалогу. Будући да сам ја амбасадор само у Србији, мој посао је да пренесем америчку подршку Србији у остваривању њених циљева у европским интеграцијама – рекао је амбасадор САД.

2 KОМЕНТАРА

  1. Koliko vidim od svega što se dešava u svetu najvažnije pitanje za amerikance je Srbija i kosovo u toj varijanti su oni naj predaniji poslu.. Severna koreja, Turska, Sirija, Saudijska Arabija, Meksiko, Grenland… Kina, Rusija, Ukrajina, Libija, Itd, itd… Nisu interesantne kao ni klimatske promene i borba za očivanje planete i trka u naoružanju.. Najvažnike pitanje i od strateškog značaja je jedna mala, nejaka, sitna Srbija koja želi da koliko toliko sačuva obraz i ne bude totalno ponižena i osramoćena.. To ke kao kada bi se lav igrao sa malim mišem, mogao bi da ga pojede u zalogaju ali se sa njim igra i uživa dok ovaj pati.. Americi je to izgleda prioritet nad ptioritetima

  2. Nista od pregovora, dok osporavaju da je Kosovo i Metohija u Srbiji! Medjunarodni zakon je isti za sve! Srbija ima svoje granice priznate od UN! A oni neka dele svoje drzave!Mnogo ste se umislili!Nista od toga!Palmer, trazi povlacenje priznanja siptarske drzave!

Оставите Коментар