Помоћник министра одбране Србије Ненад Милорадовић изјавио је да ће летелице највероватније бити растављене у Руској Федерацији и допремљене транспортним авионима.

БЕОГРАД – Помоћник министра одбране Србије Ненад Милорадовић изјавио је да се још се не зна када ће у Србију стићи авиони МиГ-29 из Русије и да ли ће то бити у марту како је раније планирано, рекавши да ће тачан датум бити познат тек након указа председника Русије Владимира Путина и техничких усаглашавања.

 

„Стручне службе две стране и надлежни органи интензивно раде на реализацији пројекта. Размишља се о томе да један од шест донираних МиГ-ова 29 буде ремонтован у Русији, из техничких разлога за потребан ниво радова на том авиону“, рекао је Милорадовић за „Радио Слободна Европа“ (РСЕ).

По његовим речима, стручне службе које су на техничком нивоу укључене у овај посао усаглашавају детаље који се тичу организације транспорта.

Милорадовић је нагласио да „авиони из Русије ускоро стижу и ту нема никаквих одлагања“ и додао да „постоји више опција за долазак МиГ-ова, али тренутно је највероватније да ће бити растављени у Руској Федерацији и допремљени транспортним авионима“.

„А колико њих, пет или свих шест, зависи од тога да ли тај један МиГ-29 долази или ипак остаје тамо на ремонту, након чега би био накнадно испоручен. Планирано је да се они ремонтују у Ваздухопловном заводу ‘Мома Станојловић’ у Батајници, од стране заједничког тима руских и српских стручњака, а осим ремонта они ће обављати и све даље програмом планиране радове“, навео је Милорадовић.

Он каже да се „за сада не зна како ће изгледати транспорт, да ли ће доћи и неко од руских званичника, као и да ли ће евентуално бити и свечаног дочека“.

„Сада имамо прече ствари да размотримо и усагласимо. У сваком случају, то ће бити пропраћено на одговарајући начин. Из Русије долази тим који ће авионе истоварити и припремити за даље радове на аеродрому у Батајници. Затим ће доћи одговарајући тимови стручњака из две руске фирме који ће прво извршити припрему у самом заводу ‘Мома Станојловић’, и затим радити на ремонту и продужавању животног века тих авиона“, рекао је Милорадовић.

План је да се прва фаза пројекта, да МиГ-ови 29 из Русије уђу у оперативну употребу, сукцесивно спроведе у року од девет до 12 месеци.

„Први од тих шест авиона МиГ 29 требало би да полети у Ратном ваздухопловству Војске Србије шест месеци након доласка. Циљ програма, када говоримо о ширем аспекту овог пакета, је да се спроведе дуго припремано занављање способности контроле ваздушног простора Србије. Програм подразумева да се са четири авиона МиГ 29 којима тренутно располажемо и шест донираних из Руске Федерације формира ескадрила која ће моћи да изврши ту мисију“, навео је Милорадовић.

Он објашњава да је „безбедно небо је наша међународна обавеза и допринос европској безбедности, јер ћемо ми бити надлежни за аир полицинг мисије изнад овог дела европског неба“.

Подсећа се да овај војно-технички аранжман са Руском Федерацијом, како је раније званично саопштено, Србију кошта 185 милиона евра.

„У тај износ спада финансирање целе ескадриле од десет авиона и свих радова на њима. Авиони из Русије се не наплаћују, шест МиГ-ова 29 су донација. Програм обухвата генерални ремонт и продужење рока службе за три године, а затим за још 10 година, за тих шест авиона и четири постојећа МиГ-а 29 Војске Србије. Затим, пакет модернизације у две итерације тих авиона, набавку потребне количине резервних делова, земаљске опреме, обуку, и набавке новог пакета савременијег ваздухопловног наоружања“, казао је Милорадовић.

Новости

loading...