Нова Каховка је поплављена након уништења хидроелектране Каховка ударом украјинских трупа, рекао је начелник градског округа Владимир Леонтјев за ТВ канал Русија 1.

„Погледајте шта се дешава кроз прозор: град је поплављен“, рекао је званичник, показујући поглед са прозора администрације.

Он је претходно на Првом каналу нагласио да се наставља гранатирање града од стране Оружаних снага Украјине са десне обале Дњепра. Власти су суочене са задатком да изведу људе како би се елиминисала могућност струјног удара. Да би се то урадило, насеља низводно од Дњепра су искључена из мреже.

Гранатирањем украјинске војске синоћ је уништен горњи део хидроелектране Каховскаја. Погодак је, вероватно, задат вишецевним бацачем ракета Алдер. Вентили на брани су уништени, али сама брана није оштећена. Траје нерегулисано испуштање воде.

Према речима Леонтјева, хидроелектрану је немогуће поправити, мораће да се обнови.

Вода је порасла на осам у Дњепрјану и до 5,3 метра у Корсунци. Овај ниво ће трајати око 72 сата.

Поплавне територије 14 насеља испод Каховске ХЕ, на којима живи око 22 хиљаде људи, могу ући у зону могућих поплава.

На територији Херсонске области коју контролише Кијев, поплављено је осам насеља.

Каховска хидроелектрана је шеста (доња и последња) фаза каскаде хидроелектрана на Дњепру. Налази се пет километара од Нове Каховке. Руска војска је преузела контролу над станицом на самом почетку специјалне војне операције. Од тада, Оружане снаге Украјине готово непрекидно гранатирају хидроелектрану и Нову Каховку. Русија је још у октобру послала писмо Савету безбедности УН у коме их позива да спрече рушење бране електране, по којој Оружане снаге Украјине намерно наносе циљане ударе.

УКРАЈИНСКА ВОЈСКА БЕЖИ

Украјинска војска је одлучила да побегне са острва у близини Херсона, која су била мета руске артиљерије и беспилотних летелица, објављено је на Телеграм каналу Рускаја Весна.

Према писању канала, украјинска војска је била на удару руске артиљерије. Поред тога, беспилотне летелице помажу у циљању и кориговању ватре.

Након експлозије Каховске хидроелектране, положаји Оружаних снага Украјине су поплављени на делу острва која се налазе на Дњепру. С тим у вези, како се наводи, јединице су одлучиле да побегну – војници „улазе у чамце и покушавају да побегну, али их непрекидно гађају ударне беспилотне летелице“. Тврди се и да чамце носи струја.

(Правда)

Оставите Коментар