Бивши председник СРЈ је 27. маја 1999. оптужен за злочине против човечности, кршење закона и правила рата и геноцид током ратова у Хрватској 1991-92. и БиХ 1992-95. и на Kосову 1999, али никада није дочекао пресуду.

Овај датум је, рекло би се, за Милошевића био судбоносан, осим што је тада последњи пут боравио у Србији, он је истог датума 12 година раније одржао, сада већ легендарни, говор на Газиместану.

По много чему необичан председник, за чију се владавину везују и многи митови, Милошевић је био и први шеф једне државе који је изведен пред међународни суд за ратне злочине.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Пре него што се Милошевић укрцао у хеликоптер, којим ће одлетети за Хаг, прочитана су му права, а и за тај догађај везују се многе занимљивости које су окарактерисане као „игра“ бившег председника. Он је, наводно, неколико пута прекидао преводиоца, постављао му питања и тражио цигарету.

Слобу је у хеликоптеру дочекао пилот речима:

  • Добар дан председниче, ја сам вас возио на Газиместан – рекао је пилот што само потврђује како историја може да се поизгра са људским судбинама оних који су је креирали.

Једна ствар која никада није забележена, и за коју историја нема слику коју ће памтити је Милошевићево слетање на аеродром у Ајндховену. Фотограф који се ту налазио је заборавио да стави филм у апарат.

А, она за коју и дан данас није утврђено је: Kоја је била последња Милошевићева реченица пре напуштања Србије?

„Знате ли да је данас Видовдан, Срби?“ према једном сведочењу била је последње реченица Слободана Милошевића пре него је заувек отишао из Србије.

Према другом сведочењу то је била она, која је наслућивала да се више никад неће вратити, а гласила је: „Ај здраво, браћо Срби“.

Оставите Коментар