После неслагања о томе ко би требао да буду следећи вођа европске комисије и неспособности странака да склопе договор ко ће наследити Жан Kлод Јункера, ЕУ чека нова криза јер Ангела Меркел по свему судећи више неће имати већину у немачком парламенту!

Немачка канцеларка Ангела Меркел на корак је до потпуног краха и могла би лако да напусти функцију и пре истека мандата 2021. јер јој се влада налази пред падом.

Наиме, Андреа Налес, челница једне од немачких владајућих коалиционих странака Социјалдемократа (СПД), најавила је да напушта ту функцију, остављајући могућност да на чело странке дође човек који не подноси канцеларку, а још мање идеју да са њеном Хришћанско-демократском унијом (ЦДУ) остане у коалицији.

Реч је о Олафу Шулцу, актуелном вицеканцелару и министру финансија из редова СПД, који је одувек преиспитивао велику коалицију, а посебно рад канцеларке Меркел.

Аналитичари упозоравају да би евентуални његов долазак на чело социјалдемократа имао далекосежне последице по Немачку, али и по читаву ЕУ, посебно након прошлонедељних избора за Европски парламент. На њима је Европска народна партија (ЕПП), која ужива велику подршку Немачке, доживела значајан пад у односу на изборе 2014.

Трвења унутар СПД и настала су управо након гласања за Европски парламент, будући да је та странка након њих сада тек трећа партија по снази у Немачкој. Њу су претекли и Зелени, што је Налесова доживела као тежак, лични пораз.

Она је најпре најавила како ће тражити да посланици у Бундестагу гласају да ли је и даље желе на челу страначког клуба. Међутим, ујутро је објавила да ипак напушта и ту позицију и челно место у странци.

– Та ситуација доводи немачку политичку сцену у потпуно нови положај. Наиме, према коалиционом договору из 2018, СПД је рекао да ће након две године направити анализу деловања велике коалиције са ЦДУ и одлучити да ли су остварени њихови захтеви. Сада су дефинисана потпуно нова правила игре јер ће СПД кренути у избор новог челника, а врло је вероватно да ће то бити неко из фракције која се и пре годину дана противила новој великој коалицији. То значи да постоји велика могућност пада садашње владе – оцењују аналитичари.

Оставите Коментар