Русија је ове недеље почела Србији да испоручује зенитне ракетно-артиљеријске системе Панцир-С1. Ово руско оружје доказало је своју ефикасност у Сирији и Либији као, по много чему, супериорније оружје од америчког система Патриот.

У наставку ћете чути зашто и чиме Русија наоружава баш Србију:

Први ПВО системи Панцир-С1 испоручени су Србији по уговору који је потписан још прошле године. Поручена је једна батерија са шест возила. Пре тога су српски официри били на обуци у Русији и учили како се управља овим оружјем током маневара Словенски штит – 2019.

Панцир-С1 је намењен за одбрану цивилних и војних објеката од ваздушних напада мањег и средњег домета. Испоставило се да су ови системи баш на дан испоруке Србији, по ко зна који пут, успешно одбили ваздуши напад терориста на руску војну базу у Сирији. За свега 2 године руски ПВО системи уништили су више од 100 беспилотних терористичких летелица које су покушале да нападну базу Хмејмим. Специфичност Панцира огледа се у његовој високој ефикасности код откривања и уништавања неприметних и нисколетећих ракета, као и беспилотних летелица и свега што што се активно користи у савременим конфликтима.

Поређења ради, амерички системи Париот беспомоћни су у борби против терористичких ракета ручне израде, што су потврдили недавни напади на нафтне објекте у Саудијској Арабији. Израелски војни стручњаци одмах су након напада посаветовали армију Саудијске Арабије да пређе на руске Панцире, које поседују суседни Уједињени Арапски Емирати и које активно користе у Либији. Крајем прошле године појавила се вест да је Панцир у Либији, по први пут, оборио америчку беспилотну летелицу MQ-9.

Сарадња Русије и Србије не ограничава се само овим видом наоружања. Србија је највећи купац руског оружја у Европи, док јој Русија много тога доставља и бесплатно. Тако је Србија на поклон од Русије добила 6 ловаца МиГ-29 и 10 оклопних извиђачких борбених возила БРДМ-2МС, (прочитај Бе еР Де еМ 2 еМ еС) а на поклон ће да добије и тенкове Т-72. Ништа мања подршка не долази ни преко редовних заједничких војних вежби. Зашто Русија све то чини?

Последњи савезник

У Русији су свесни да је српска армија доживела огромни пад након распада Југославије и да јој је тешко да сама обнови свој одбрамбени потенцијал па из тих разлога још увек користи застарелу совјетску војну технику. Русија више нема савезника у Европи, зато се труди да сачува односе са Србијом јер не жели да она уђе у НАТО. Срби су одушевљени руским оружјем и армијом и жарко желе да добију нешто више, и то баш систем ПВО С-400 Тријумф.

Међутим, то је политичко питање, а сам С-400 је веома скуп. Испорука Панцира може да буде својеврсна најава испоруке С-400, јер је управо Панцир борбена подршка система С-400. Ова ствар би требало да буде покренута са мртве тачке када руски министар одбране Шојгу, током године, посети Србију.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here