Русија је ове недеље почела Србији да испоручује зенитне ракетно-артиљеријске системе Панцир-С1. Ово руско оружје доказало је своју ефикасност у Сирији и Либији као, по много чему, супериорније оружје од америчког система Патриот.

У наставку ћете чути зашто и чиме Русија наоружава баш Србију:

Први ПВО системи Панцир-С1 испоручени су Србији по уговору који је потписан још прошле године. Поручена је једна батерија са шест возила. Пре тога су српски официри били на обуци у Русији и учили како се управља овим оружјем током маневара Словенски штит – 2019.

Панцир-С1 је намењен за одбрану цивилних и војних објеката од ваздушних напада мањег и средњег домета. Испоставило се да су ови системи баш на дан испоруке Србији, по ко зна који пут, успешно одбили ваздуши напад терориста на руску војну базу у Сирији. За свега 2 године руски ПВО системи уништили су више од 100 беспилотних терористичких летелица које су покушале да нападну базу Хмејмим. Специфичност Панцира огледа се у његовој високој ефикасности код откривања и уништавања неприметних и нисколетећих ракета, као и беспилотних летелица и свега што што се активно користи у савременим конфликтима.

Поређења ради, амерички системи Париот беспомоћни су у борби против терористичких ракета ручне израде, што су потврдили недавни напади на нафтне објекте у Саудијској Арабији. Израелски војни стручњаци одмах су након напада посаветовали армију Саудијске Арабије да пређе на руске Панцире, које поседују суседни Уједињени Арапски Емирати и које активно користе у Либији. Крајем прошле године појавила се вест да је Панцир у Либији, по први пут, оборио америчку беспилотну летелицу MQ-9.

Сарадња Русије и Србије не ограничава се само овим видом наоружања. Србија је највећи купац руског оружја у Европи, док јој Русија много тога доставља и бесплатно. Тако је Србија на поклон од Русије добила 6 ловаца МиГ-29 и 10 оклопних извиђачких борбених возила БРДМ-2МС, (прочитај Бе еР Де еМ 2 еМ еС) а на поклон ће да добије и тенкове Т-72. Ништа мања подршка не долази ни преко редовних заједничких војних вежби. Зашто Русија све то чини?

Последњи савезник

У Русији су свесни да је српска армија доживела огромни пад након распада Југославије и да јој је тешко да сама обнови свој одбрамбени потенцијал па из тих разлога још увек користи застарелу совјетску војну технику. Русија више нема савезника у Европи, зато се труди да сачува односе са Србијом јер не жели да она уђе у НАТО. Срби су одушевљени руским оружјем и армијом и жарко желе да добију нешто више, и то баш систем ПВО С-400 Тријумф.

Међутим, то је политичко питање, а сам С-400 је веома скуп. Испорука Панцира може да буде својеврсна најава испоруке С-400, јер је управо Панцир борбена подршка система С-400. Ова ствар би требало да буде покренута са мртве тачке када руски министар одбране Шојгу, током године, посети Србију.

Оставите Коментар