Представник тима руског вајара Александра Рукавишњикова, Олег Ваљеревич Ласкарев, изјавио је за Спутњик, након званичне предаје споменика Стефану Немањи Граду Београду, да ће споменик убрзо постати симбол Београда и Србије и да су димензије и место постављања најбољи за такву конструкцију.

Ласкарев је долетео из Москве и у име вајара Александра Рукавишњикова, главног творца споменика Стефану Немањи, присуствовао званичној предаји тог уметничког дела Граду Београду.

Споменик Стефану Немањи – симбол Београда и Србије

Након потписивања предаје споменика, Ласкарев је за Спутњик изјавио да је прављење тог уметничког дела био велики изазов, који је трајао више од две године.

„У почетку је требало направити идејно решење, потом труп, поставити глину… Много технологије је коришћено да би то било успешно завршено. Сад се види резултат. Годину дана су трајали само радови у Москви, а још скоро пола године постављање“, предочава је Ласкарев.

Он је истакао значај постављања таквог споменика у центар Београда.

„Такав споменик треба да стоји у центру града, због тога што је симбол. Убеђен сам да неће проћи много времена до тренутка када ће овај споменик постати симбол града и Србије“, сматра Ласкарев.

Димензије и место постављања најбољи за конструкцију

На питање како коментарише негативне коментаре о споменику, попут оних о његовој висини, Ласкарев одговара:

„Уметност је таква ствар да се и Мона Лиза некоме допада, а некоме не. Сваки човек има свој поглед. Међутим, видимо да су дименизије и место постављања споменика најлепши и најбољи за ову конструкцију“, истакао је Ласкарев.

Предаји споменика присуствовали су и министар спољних послова Никола Селаковић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, заменица председника Скупштине града Београда Андреа Радуловић, главни урбаниста Београда Марко Стојчић…

Откривање споменика Стефану Немањи планирано је за 27. јануар 2021. године.

Стефан Ђурић

Оставите Коментар