Фотографија Драгутина Матића, српског војника који проницљивим погледом осматра непријатељске положаје, постала је симбол Првог светског рата. Фотографију је направио руски новинар Самсон Чернов који је радио за листове „Новоја времја“ и „Рускоје слово“, а настала је када је српска војска почела повлачење преко Албаније.

Славни ратник Драгутин Матић учествовао је у оба балканска рата а онда је дошао Први светски рат. Ту је Драгутин опет показао своје умеће и храброст, па је током Церске и Колубарске битке постављен за извиђача. Старешине су га нарочито цениле јер је умео да се привуче непријатељским јединицама, преброји војску и да прецизан извештај по повратку у базу. Матић се са ратишта вратио тек 1919. године, након 6 година ратовања и две године војске.

Пошто је потписан и уговор о поклону између наследника Матића и општине Гаџин Хан, његова родна кућа у Калетинцу ће постати музеј.

Његова кућа ипак није обновљена као што је то првобитно било планирано, већ је изнова изграђена. Стара кућа морала да буде срушена јер је била у јако лошем стању, склона паду, а нова изгледа поптуно исто.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар