Кина понудила нашој држави да формирамо заједничку компанију која би производила моћни ракетни систем  WS-3А под кодним именом “Стражар“ .

Заинтересовани су и да у Србији производе уређаје за ноћно извиђање и антитерористичку опрему.

Народна Република Кина понудила је нашој држави да заједно производимо моћни ракетни систем WS-3А, чије ракете имају домет од 70 до чак 280 километара, сазнаје Информер у врху Владе Србије!

Кинески званичници планирају да оснују кинеско-српску компанију која би развијала то оружје и извозила га на трећа тржишта, најпре у Азију и Африку. Осим тога, додају упућени, Пекинг је изузетно заинтересован и да са Србијом производи оптику за ноћно осматрање и антитерористичку опрему.

Лидер у региону

Према речима наших саговорника, на пројекту би требало заједно да раде кинеске фирме и домаћа наменска индустрија, пре свега СДПР „Југоимпорт“ и Ваздухопловни институт „Мома Станојловић“.

– Кина нам нуди технологију, ресурсе и стратешко партнерство. Идеја им је да у Србији праве ракетни систем WS-3А, са дометом од 70 до чак 280 километара.

Кинези желе да код нас израђују и уређаје за ноћно извиђање и антитерористичку опрему, што је прилика и за друге српске компаније. Конкретнији разговори с кинеским партнерима планирани су за почетак 2017. годину.

У сваком случају, ово јесте понуда која се ретко добија и тешко одбија! После војно-техничког споразума са Русијом, ангажман с Кинезима довео би Србију на сам врх по војној моћи и техници у региону, али и Европи – преноси наш саговорник.

И док у Влади Србије нису хтели да коментаришу наша сазнања, војно-политички коментатор Мирослав Лазански сматра да би овај пројекат, уколико се заиста оствари, био феноменалан за нашу наменску индустрију.

– Кинеска војна индустрија је у невероватном замаху. Пазите, тамо само у једној фабрици чак 100.000 људи ради само на ракетама. Па ви видите колики је то потенцијал! Уосталом, колико је Кина моћна довољно говори податак да су произвели своју верзију руског система С-300, који су Турци хтели да узму, али су одустали у последњи час због притиска Запада. Било би јако добро да преузмемо њихову технологију… – наглашава Лазански.

Љубан Каран, потпуковник Контраобавештајне службе у пензији, оцењује да ово јесте велика развојна шанса.

– Ово је прилика и да војску наоружамо иначе веома скупим ракетним системима. Не треба сумњати у кинеске могућности и добре пословне намере.

Пошто Кинези увелико лансирају сателите и шаљу човека у свемир, њима није никакав проблем да производе модерне ракетне системе… После аранжмана с Русијом, посао с Кином би само учврстио нашу војну неутралност – истиче Каран.

Изузетна прилика

Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност, истиче да је ово изузетна прилика за Србију.

– Имамо техничке и инжењерске капацитете за производњу озбиљног наоружања. Наш буџет је ограничавајући фактор кад су у питању нови пројекти. Самим тим, синергија техничких и инжењерских могућности, са једне стране, и финансијско технолошких, с друге, гарантује успех и пласман оружја на велика тржишта у свету – закључује Драгаш.

Чињенице о систему WS-3А

* домет ракета 70-280 километара
* тежина ракете 1.401 килограм
* дужина ракете 7,15 метара
* тежина бојеве главе 200 килограма
* број лансера 6.

Главне карактеристике WS-3А

* велики домет ракета
* изузетна прецизност
* брзо реаговање
* велика безбедност.

https://www.youtube.com/watch?v=TiaDkhCVrv4

Овај систем користиће руски сателитски систем “Глонас“ за навигацију.

https://www.youtube.com/watch?v=r9n_tW-kXCI

Прочитајте још: 
ШОЈГУ ОБЕЋАВА: Ако НАТО помисли да нападне Србију – Русија ће сазнати прва и реаговати! (ВИДЕО)

Извор: Националист, Мондо, Информер