Изградњом НАТО касарне у месту Прљаније, у општини Андријевица, тај војни савез планира да постави темеље „великој Албанији“, изјавио је данас председник опозиционе Праве Црне Горе Марко Милачић, и позвао грађане тог дела Црне Горе да не дозволе, како је рекао, „милитаризацију и окупацију“ земље.

Приликом обиласка Прљаније, Милачић је упозорио да НАТО очигледно намерава да од територије целе Црне Горе направи своју војну базу и да „окупира“ Сињајевину, Андријевицу, Беране и црногорску границу у корист тзв. „велике Албаније“, а не у корист грађана тих општина и државе Црне Горе.

У видео изјави Милачића, достављеној Тањугу, он каже да ће у изградњу касарне бити уложено 17 милиона евра, да ће у њој бити стационирана елитна јединица са 120 војника на простору од пет хектара што, како каже, значи да ће сваком војнику припасти 170 метара квадратних.

Милачић је приметио да је црногорска држава спремна да толики новац уложи у, како каже, неку елитну јединицу уместо у изградњу фабрика, где би грађани, иначе, све напуштеније Андријевице могли да се запосле и да стварају нову вредност и реалну економију.

Подсетио је да се, на пример, у Андријевици налази погон некадашње компаније Соко Штарк, где је радило око 150 становника те општине у којој живи 500 њих, који примају социјалну помоћ.

  • А колико држава брине о равномерном регионалном развоју и развоју севера, можда најбоље говори чињеница и податак да је прошле године у школи у Андријевици уписано само 15 ђака првака – казао је лидер Праве Црне Горе.

Милачић сматра и да се поменута касарна не гради случајно баш у том месту, недалеко од Мурина, које је бомбардовано 1999.

  • Није им безначајна ова територија. Када се овој идеји дода изградња овакве касарне и жеља да се у оближњим Беранама на аеродрому оформи војна база НАТО и кад имамо у виду да је ово малтене погранични појас са Албанијом, онда је више него јасно, да НАТО планира овде да постави темеље нечему што је “велика Албанија“ – поручио је Милачић.

Оставите Коментар