Постепено – Све забране рада највероватније падају до 11. маја, прво занатлијама и грађевинарима, па фризерима, теретанама и кафићима, а најкасније тржним центрима, разматра кризни штаб

После најдужег полицијског часа током ускршњих празника, од чак 84 сата, грађани Србије ће већ од уторка почети да осећају попуштање ригорозних мера против ширења коронавируса.

Влада Србије је, пратећи процене медицинске струке, јуче усвојила нова правила по којима је пензионерима дозвољена полусатна шетња, а осталима је забрана кретања скраћена за један сат – полицијски час ће, уместо у 17, почињати у 18 и трајаће до пет сати.

Уз то, у уторак ће своја врата отворити занатске и услужне радње, али не и оне које подразумевају близак контакт с муштеријама.

МЕРЕ КОЈЕ ОСТАЈУ: Не мења се правило за одлазак у продавницу старијих од 65 година (петком или суботом)

После више од месец дана забране кретање, старији од 65 година моћи ће да иду у полусатну шетњу у периоду од 18 до један сат иза поноћи, и то сваког уторка, петка и недеље, не даље од 600 метара од места становања. Уколико епидемиолошка ситуација дозволи, пензионерима ће бити омогућена свакодневна шетња. Они ће и даље имати посебан термин за набавку намирница петком од четири до седам сати или суботом од три до осам часова, у зависности од одлуке колико ће трајати полицијски час током викенда.

Председник Александар Вучић је објаснио како ће поједини сегменти из недеље у недељу бити враћани у нормалан ток, али уз строга правила дистанцирања и заштитне мере, попут маски, рукавица и дезинфекционих средстава. Како је упозорио, уколико се ситуација с вирусом погорша, ригорозне мере ће одмах бити враћене.

Релаксирање строгих правила осетиће и економија. Тако ће од сутра (уторак) бити отворене занатске радње – од кројача и обућара, вулканизера, сервисера, ауто-механичара, до продавница техничке робе и грађевинског материјала, ауто-школа, књижара… Влада је јуче позвала послодавце у области грађевинарства да већ данас наставе рад у пуном капацитету.

Строга контрола

Планирано је да од 27. априла почну с радом радње и фризерски салони, и то прво све мале радње, осим оних у тржним центрима, а затим и остале. У периоду до 4. маја очекује се да прораде салони, радње и теретане, које се простиру на мање од 300 квадратних метара, док се 11. мај оквирно наводи као дан када би своја врата могли да отворе и тржни центри, хотели, бање и други туристички центри, као и фабрике.

 • Што се тиче фабрика, треба да се спреме да већ од 4. или 11. маја кренемо на посао. Фабрике у Чешкој и Немачкој почињу да раде, а потребни су им делови и не смемо да заостајемо – поручио је Вучић.

Између 4. и 11. маја највероватније ће поново радити и кафићи и ресторани, и то уз строга правила дистанцирања.

Градски и међуградски саобраћај биће поново успостављен по фазама, а отварање аеродрома подразумеваће строгу контролу због опасности од уношења вируса споља.

 • Отварање међуградског саобраћаја, као и авио-саобраћаја, ићи ће постепено, али гледамо да иде што касније – рекла је др Дарија Кисић Тепавчевић, уз упозорење да је отварање граница „потенцијално уношење резервоара заразе“.

СПРЕМНИ СМО ЗА ПОБЕДУ НАД ВИРУСОМ!

Председник Александар Вучић огласио се оптимистичном поруком за грађане. Он је, уз фотографију магацина с медицинском опремом на свом званичном Инстаграм профилу Будућност Србије написао:

 • Магацини са нашим медицинским апаратима и здравственом опремом препуни у овом тренутку. Потпуно смо спремни за победу над ковидом-19. Живела Србија!

ГРАДСКИ ПРЕВОЗ ПОСТЕПЕНО ДО НОРМАЛЕ

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић је објаснио да Град с Привредном комором Србије прати колики број људи има радну обавезу и сходно томе одређује број потребних возила за функционисање градског саобраћаја. – Како се буде повећавао број радно ангажованих људи на територији града, тако ће се повећавати и број аутобуса на улици, односно полазака градских линија. Градски превоз не може одједном да буде враћен у нормално функционисање, већ ће се читав процес одвијати по фазама – нагласио је он.

ШЕТЊА ЉУБИМАЦА ПО СТАРОМ

Власници кућних љубимаца имаће могућност да их прошетају као и до сада, радним данима и суботом у периоду од 23 часа до један иза поноћи у трајању од 20 минута, као и недељом од осам до 10 часова пре подне и увече од 23 часа до један сат иза поноћи на 200 метара од куће. Особе са застојем у развоју и један њихов пратилац и даље могу у било које време полицијског часа да прошетају најдаље 200 метара од адресе становања.

ОД СУТРА

 • Полицијски час је скраћен и траје од 18 до 5 часова
 • Пензионери могу у шетњу уторком, петком и недељом, и то по пола сата у периоду од 18 сати до један иза поноћи, најдаље 600 метара од куће
 • Почињу с радом грађевинари и занатлије (обућари, кројачи, ауто-механичари, вулканизери, сервиси, књижаре, продавнице техничке робе и грађевинског материјала, ауто-школе…)
 • Зелене пијаце и у отвореном и у затвореном простору поново отворене, уз обавезну примену свих мера заштите против ширења коронавируса
 • Остаје правило за одлазак у продавницу старијих од 65 година (петком или суботом)

ОД 27. АПРИЛА

 • Отварају се поједине мале радње и салони, али не и оне у тржним центрима

ОД 4. МАЈА

 • Отварају се фризерски и козметички салони, теретане и друге радње које имају мање од 300 квадратних метара
 • Успоставља се међуградски саобраћај
 • Фабрике почињу с радом
 • Отварање кафића и ресторана између 4. и 10. маја

ОД 11. МАЈА

 • Отварање хотела, тржних центара, бања, аеродрома

Ивана Кљајић

Оставите Коментар