• Лепо је доћи на велике празнике у цркву, али ово је изузетан један моменат у нашем животу. Можемо се ми Богу молити и у своме дому. Препоручујем нашему народу да прихвати оно што кажу људи од струке, да се тих упустава придржавају – изјавио је патријарх српски Иринеј.

Овим ставом патријарха Иринеја стављена је тачка на питање које је мучило православне вернике у Србији од тренутка када су уведене рестрикције кретања и окупљања грађана услед пандемије корона вируса COVID-19: како ће у Србији бити прослављен Васкрс и како ће изгледати васкршња литургија?

  • Боље је у дому своје мисли и своје жеље и своје срце упутити према цркви, него бити у цркви, а не знам о чему другом мислити. Ово је прво много боље. Према томе, да се Богу помолимо, да размишљамо о празнику и његовом значају, то можемо и у своме дому. Наравно, све ће ово проћи, па ћемо се молити Богу и у нашем дому и у црквама – казао је патријарх Иринеј.

Патријрх српски Иринеј је у интервјуу бацио светло на дилеме и размишљања Светог синода СПЦ у вези са прославом Васкрса у доба корона вируса, али је још једном подвукао да ће СПЦ поштовати савете стручњака.

  • Тешко је кад дође велика маса света (у цркве) направити ред. Али смо ми у могућности, с обзиром на то да је народ прихватио позив да се уздржи од комуникација, тако да можда и неће бити толика маса света. И у већим црквама је потпуно могуће спровести то да се направи размак задовољавајући, а они који су многобројнији нек буду напољу, као што је то случај код Руса и неких других народа. Тако да се задовољи и једна и друга страна. Но, прихватамо ми став људи који су упућени у проблематику и у материју (о заразности корона вируса), и поштоваћемо – казао је патријарх Иринеј.

Оставите Коментар