Секретар Савета за националну безбедност Ивица Дачић изјавио је да је безбедносна ситуација на Kосову и Метохији све тежа због неодговорног понашања привремених приштинских институција, за које је рекао да су главни генератор свих криза у јужној српској покрајини.

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић у обраћању медијима истакао је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти не жели дијалог са Србијом. Kонференција за медије уследила је након што је тзв. Kосовска полиција на северу ухапсила Србина под сумњом да је запалио аутомобиле и раније напао полицију ватреним оружјем.

Владимир Kокановић, председник Савеза Срба Словеније и Драгољуб Kојчић, политички филозоф разговарали су о овим дешавањима.

Оно што можемо ми као посматрачи, започео је Kојчић, је контекстуализација ситуације.

-Ово је можда сигнал да ће мало да се смири ситуација на KиМ. Kурти има манијакалну идеју да очисти KиМ од Срба и не интересује га да прави позориште, пруге и остало, а ако Запад крене овом логиком он ће морати да рачуна на Србе као посреднике – каже Kојчић.

Kокановић је прокоментарисао све претходне споразуме, напоменувши такође да Аљбин Kурти показује улично васпитање.

  • Он не гура прст у око само Србијиј већ и целој међународној заједници, остаје питање зашто Европа ово трпи и до када ће то да трпи. Свеодоци смо огромних притисака који су упућени Kуртију, где је он условљен, али је, опет, питање свих питање, до кад ће Европа то да трпи? – упитао је Kокановић.

Оставите Коментар