ПОСТОЈИ све већи ризик за почетак три војна конфликта која прете да постану „драматична“ за САД, изјавио је колумниста „Вол Стрит Џурнала“ Џералд Сеиб.

– САД и њени савезници пролазе кроз опасан тренутак, могуће је да је он још опаснији него што се то чини многим Американцима – уверен је аутор.

Сеиб је рекао да је први могући конфликт „инвазија“ Русије на Украјину. Као аргумент, навео је концентрацију руске војске на граници са Украјином.

Друга могућа врућа тачка је операција Кине на Тајван.

– Председник Кине Си Ђинпинг је последњи међу кинеским лидерима који је јасно сигнализирао о својим намерама да Тајван стави под контролу Пекинга – наводи се у публикацији.

Као разлог такве прогнозе аутор је назвао жељу актуелног кинеског лидера да преузме контролу над острвом док је на власти.

Трећу „претњу“ представља потенцијални неуспех преговора о иранском нуклеарном програму.

– Из агресивног става Ирана на преговорима, заједно са појачаним обогаћивањем уранијума, следи да је Техеран одлучио да достигне нуклеарни праг – сматра Сеиб.

Он је навео да постоји могућност да су се САД помириле са нуклеарним статусом Ирана, али није искључио да ће такав положај задовољити Израел.

– А то значи да је будућност војних дејстава сваког дана све очигледнији – рекао је аутор.

Русија је више пута негирала оптужбе Запада и Украјине да планира „агресивне акције“, наглашавајући да никоме не прети и нити планира да некога напада. У Министарству спољних послова Русије су раније изјавили да су сличне оптужбе на рачун Москве и изјаве о спремности да помогне Кијеву да се заштити, уједно и смешне и опасне.

Оставите Коментар