Министарство спољних послова Русије оглсаило се данас званично поводом пресуде првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу, наводећи податке о сумњивој бази доказа и намештању поступака против Срба, а све са циљем да се следи антиспрска агенда која је унапред задата.

Министарство спољних послова Русије оценило је данас да је суђење бившем лидеру босанских Срба Радовану Караџићу, који је осуђен на доживотну казну затвора, показало пристрасност и политизацију Међународног резидуалног механизма за кривичне трибунале у Хагу (Хашког трибулана за ратне злочине), јавља Тањуг.

– Сажетак објављен на сајту показује озбиљне недоследности које су од самог почетка приметне на суђењу Караџићу. База доказа изазива озбиљне сумње – нагласило је министарство у саопштењу, преноси ТАСС.

Механизам је наследио недостатке Трибунала за бившу Југославију и одлучио да игнорише ове околности, слепо пратећи своју антисрпску агенду чиме је још једном показао пристрасност и политизацију тандема Трибунал-Резидуални механизам.

Током заседања Резидуалног механизма за кривичне судове о Караџићу, свесно су избачене незаконите акције земаља НАТО-а током војних операција на простору бивше Југославије, наводи Министарство.

Додаје се и да хашко правосуђе није показало право расположење за откривање бројних злочина команданата Бошњака и косовских Албанаца, преноси Спутњик.

– Намерно су избачене противправне радње земаља НАТО током војних операција у бившој Југославији. Иако је добро познато да су размере цивилних жртава и уништавање цивилне инфраструктуре као последица тих акција, укљуцујући контаминацију значајних подручја осиромашеним уранијумом, веома значајни – саопштило је руско Министарство.


Д.Н.