За сада не постоје основи сумње да је Мирољуб Петровић починио кривично дело „тешко дело против здравља људи“ због чега је Више јавно тужилаштво у Лесковцу, након достављања извештаја полиције, предмет проследило Основном тужилаштву у овом граду на „стварно надлежно поступање“, сазнају „Новости“.

Петровића је за смрт Славча Петрова (31), који је боловао од рака, оптужила сестра преминулог младића Биљана Јовановић, а, у међувремену, сличне оптужбе изнели су и други рођаци његових наводних „пацијената“.

– Током лечења од најтеже болести користили су тинктуре за које је овај геолог на свом сајту тврдио да „лече од рака“, а неки су боравили и у „Центру за здравствени опоравак“ у селу Петровац, у околини Лесковца, где Петровић има породично домаћинство – наводи се у низу тих изјава.

У Основном тужилаштву су нам потврдили да су у среду добили предмет и да ће „након разматрања списа донети одлуку о даљем поступању и предузимању мера и радњи из своје надлежности“. Према незваничним информацијама, истрага ће бити настављена у правцу утврђивања елемената кривичног дела „надрилекарство и надриапотекарство“ које се кажњава новчаном казном или затвором до три године. Те одредбе Кривичног закона забрањују да се особе без одговарајуће стручне спреме баве лечењем и справљањем или издавањем лекова.

Искусни правници објашњавају да је било очекивано да предмет из Вишег буде прослеђен Основном јавном тужилаштву „јер је тешко дело против здравља људи са смртним исходом, за које је Више тужилаштво надлежно, тешко доказиво“.

– Цео овај поступак захтева време – кажу наши саговорници. – Већ је извесно да ће, с обзиром на оптужбе у медијима, даља истрага бити врло опсежна и за сада не треба искључити ни могућност да се током ње дође до информација због којих би предмет можда био враћен Вишем тужилаштву. Предуслов за то су основи сумње да је Петровић незаконитим лечењем довео до смрти једног или више лица што се кажњава затвором до 12 година, али је овако нешто немогуће у кратком року иако је део лаичке јавности то можда и очекивао.


ДОДАТНА САСЛУШАЊА

У Основном јавном тужилаштву кажу да ће пре њихове одлуке о овом предмету бити потребно да се прикупе додатна обавештења, саслушања појединаца, а вероватно и одређена вештачења. Надлежни кажу да ће бити проверен сваки детаљ. У досадашњем току истраге Петровић је негирао било какву одговорност, а оптужбе против њега је наводно назвао „измишљотинама“.


И. Митић