Митрополит Иларион, који је на челу Одељења Московске патријаршије за односе са светом, оценио је да поступци црногорског председника Мила Ђукановића, усмерени на стварање сукоба у земљи, ако и ометање устоличења митрополита Јоаникија, представљају – срамоту Црне Горе.

Подсетимо, митрополит Иларион је почетком септембра рекао да Руска православна црква подржава канонско јединство Српске православне цркве.

Он је изнео претпоставку да су протести против устоличења Јоаникија изазвани вештачки и да су могли да буду повезани са Ђукановићем који „настоји да се врати на власт коју губи управо као последица свог непријатељског односа према цркви“.

„Срамота је за Црну Гору што је на њеном челу лидер који није у стању да уједини становништво, који ради на томе да дође до подела, конфликата. Брука је била и то што српски патријарх, који је дошао како би извршио устоличење митрополита, није могао мирно да дође до Цетиња јер су присталице Ђукановића ангажовали људе који су га у томе спречавали“, рекао је Иларион та ТВ „Русија 24“.

Одговорност за ту срамоту је на Ђукановићу , додао је он.

Оставите Коментар