Плоча са ликом Небојше Глоговца постављена је у четвртак, на његов рођендан, на зграду у којој је некада живео у Улици Страхињића Бана. На спомен-плочи стоји посвета „принцу глуме и чуду од човека“, као и стихови песме Душана Стојановића „Део светлости“. Иницијатива је потекла од студената једине класе коју је Глоговац водио, а плочу је по Стојановићевој замисли израдио уметнички дизајнер Драган Јовановић.

– Нас неколико смо пожелели да се захвалимо Небојши за све оно што је учинио, а везано је за уметност коју смо заједно стварали. Ти млади људи су, оних неколико месеци колико су имали привилегију, ишли код њега на часове у „Театар 78“ – каже, за „Новости“, Стојановић. – Желели смо да се људи када прођу крај те табле сете њега и нечег лепог у свом животу, јер све оно што је Небојша радио имало је конотацију лепог.

Глоговац се из родног Требиња прво преселио у Панчево, а затим у Београд. Спомен-плоче биће постављене и на Гундулићевом венцу и у Улици краља Бодина, а пошто кућа у којој је ту становао више не постоји, табла ће стајати на почетку улице.

Јл. Б.

Leave a Reply