Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће држава за потребе одбране уложити ове године „свакако милијарду евра, можда и више“

Министарство одбране
Министарство одбране

Он је додао и да је то више од свих других земаља у региону осим Румуније.

Вучић је у Никинцима, где је присуствовао показној вежби гађања из стрељачког наоружања, казао да ће пре краја године Војска Србије „први пут после много година“ имати најмање осам или девет модернизованих авиона МиГ-29 који ће бити у летном стању.

Вучић

– Набављамо и девет Ербасових хеликоптера Х-145 за војску и полицију, још транспортних хеликоптера Ми-17 поред два које смо већ купили у Русији, као и четири јуришна Ми-35 које до сада никада нисмо имали – казао је Вучић новинарима.

Он је казао и да се разговара о набавци још неких „веома модерних“ одбрамбених система али није хтео да износи детаље.

Миг 29

– Радићемо на новим системима, посебно вођеним ракетама, а договарамо са Француском за додатно оружје које може ићи на систем ПАСАРС. Разговарали смо и о набавци наоружаних беспилотних летелица јер ту наша памет није довољно одмакла – казао је председник Србије.

По његовим речима, циљ модернизације и опремања Војске Србије је одвраћање сваког потенцијалног агресора.

– Хоћемо да прогута кнедлу у грлу и да разуме да би наишао на много јачи отпор него што очекује. Зато ћемо овакве вежбе имати много чешће и на то ће сви морати да се навикну – казао је Вучић, додавши да се набавка нових оружја и оруђа за потребе ВС не одражава на стање у буџету.

Извор: informer.rs / Beta