УКРАЈИНСКЕ власти у Вашингтону тајно преговарају са  представницима државног и војног врха САД о отварању америчке војне базе.

На „истоку земље“ или „одмах поред Крима“.

Ово је објавио респектабилни московски дневни лист „Известија“ који се позвао на посланика Врховне раде Ивана Виника.  А он није ни опозициони ни „независни посланик“.

Виник у украјинском парламентупредставља партију Блок Петра Порошенка. Дакле: актуелног председника Украјине који на ту функцију без Америчке подршке нити би био изабран, нити би се на њој одржао до данас.

„Известија“ цитира ове Виникове речи:

„Са Американцима се о томе преговара на политичком плану. А што се правног аспекта тиче: о њему ће се, вероватно, више говорити кад будемо ближе интеграцији Украјине у НАТО.  А америчка база нам је, нема сумње, потребна. Зато што због политике Русије не можемо сами да дугорочно осигурамо своју безбедност“.

Виник није могао да укаже „локацију будуће базе“, али је указао: „Или негде уз нашу источну границу (са Русијом) или у појасу који се додирује са Кримом“.

Ако се америчка база заиста појави у Украјини – поготово уз границу са Русијом – то ће бити Рубикон.

Судећи по свему што се догађало последњих година – од наступа Владимира Путина у Минхену 2007-ме, а нарочито од државног преврата у Кијеву 2014-те – Москва се неће устручавати да искаже своје противљење.

Заоштравање односа које може уследити незахвално је прогнозирати, али ће бити неизбежно…