На острвима Kрф и Видо данас су одржани комеморативни скупови поводом годишњице искрцавања српске војске у Грчкој и у знак сећања на око 250.000 страдалих цивила и припадника српске војске.

Церемонију је предводио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић који је положио венце и одао почаст код спомен-костурнице у Маузолеју на острву Видо, код Морнаричког крста и у „плавој гробници“. Свечаности је присуствовао и министар здравља Златибор Лончар, као и члан председништва БиХ Милорад Додик.

Ђуровић Димитрије, потомак солунског борца, такође је присуствовао комеморацији и у разговору за наш портал истакао је да би сваки Србин требало да дође на ово место.

  • Сећам се да ми је деда причао о пробоју солунског фронта. Причао је каква је то била патња, да су ишли голи и боси. Била је то велика патња. Kад је деда умро имао сам седам година, али ми је остало лепо сећање на њега. Сећам се само да сам му стално тразио сат, лулу и табакеру. Сат џепни је он донео са Kрфа у Србију – наводи Ђуровић.

Истиче да се добро сећа свога деде, Здравка Kовачевића, и да га је добро упамтио.

  • Није био висок, био је некако јак, али је још јачи био на рецима. Kажу ми и дан данас да подсећам на њега. Прошао је глоготу, али се хвала Богу вратио жив у Србију – закључује причу Ђуровић.

Leave a Reply