Представници Београда и Приштине потписали су у Вашинготну споразум који се тиче економске сарадње две стране. Како “Блиц” ексклузивно открива, Приштина ће према том споразуму приступити иницијативи Мини шенген, без одлагања ће почети изградња мрежа нових путева и пруга које ће боље повезати регион, а у Београду ће бити отворена кацеларија Америчког фонда за развој.

Споразум подразумева свеобухватни план за нормализацију економских односа између Београда и Пристине.

Приштина постаје део Мини Шенгена

На састанку председника Србије Александра Вучића са председником Сједињених Држава Доналдом Трампом и уз присуство косовског премијера Авдулаха Хотија договорено је да ће Приштина у потпуности приступити иницијативи Мини Шенген, коју су поред председника Србије Александра Вучића иницирали и албански премијер Еди Рама и премијер Северне Македоније Зоран Заев.

Ово је значајна вест за Србију која је највећи извозник у региону и која је због затварања тржишта Косова изгубила више од пола милијарде евра за само две године.

Приступање Приштине Мини Шенгену даће кључни замајац овој иницијативи, показати чврсту подршку Америке тој иницијативи и допринети да се и преостале земље региона које то до сада нису учиниле прикључе. Ова ставка споразума значајно ће убрзати процес Мини Шенгена и стварања јединственог тржишта.

Неке од конкретних користи овога осим стотина милиона годисње новог српског извоза су и:

  • Решава се садашњи застој у признавању сертификата
  • Укида се могућност увођења једностраних трговинских баријера
  • Укидају се досадашње колоне камиона и возила на административним прелазима и олакшава грађанима слободно кретање
  • Признавање диплома и професионалних сертификата пружиће веће шансе младим људима на обе стране, посебно Србима са Универзитета у Косовској Митровици који су до сада били дискриминисани јер им институције у Приштини нису признавале дипломе

Улагање у мрежу путева и пруга

Две стране, уз посредовање америчког председника, су се споразумеле и формално обавезале да без одлагања започну са изградњом мреже нових путева и пруга које ће променити слику региона.

Уз аутопут Ниш – Приштина пуног профила, и уз изгледно америчко финансирање, Србија добија још једну директну железничку пругу, преко Косова и Метохије, до Јадранског мора, до луке Драч; Такође, наше средине на КиМ биће повезане новомжелезничком пругом која ће из Приштине преко Косова Поља и Прилужја излазити на Мердаре.

Питање имовине СПЦ

  • Постигнут је веома важан договор везан за имовину Српске православне цркве, којим се Приштина формално и писано пред председником САД обавезала да ће почети да поштује пресуде које се односе на имовину наше цркве.

Ово је изузетно важно управо због недавних покушаја да се узурпира имовина и наруши миран живот манастира Високи Дечани, али и Пећке патријаршије и многих других наших светиња, и представља важан први корак и писану гаранцију за даљи рад на побољшању положаја наше цркве на КиМ, који свакако треба да се деси као део нормализације односа. Дечани су данас сигурнији за договор о њиховој имовини потписаним пред шефом америцке државе;

Промене на граничним и административним прелазима

Стране це почети да примењују најсавременије процедуре за уклањање безбедносних претњи по путнике на граничним и административним прелазима, чиме ћемо бити значајан корак ближе за увођење безвизног режима између грађана Србије и САД;

Долазак DFC-а

Отварање канцеларије Америчког развојног фонда у Београду, што је први такав сличај у нашем региону.

  • Канцеларија ће бити у свакодневном контакту са тимом за реализацију пројеката како би се максимално убрзало пласирање велике новчане и техничке помоћи за инфраструктуру и приватни сектор.
  • Решава проблем тежег приступа повољном финансирању наших компанија како великих тако и малих и средњих предузећа која ће кроз ову помоћ додатно бити заштићена од последица Ковид кризе.
  • Новац посебно намењен за креирање нових радних места и инвестиције у производњу
  • Отварање канцеларије DFC што је снажан сигнал за америчке, али и за европске инвеститоре

Осим помоћи Америчког развојног фонда, дефинисана је обавеза САД за додатно инвестирање велике суме кроз подршку Америчке еxпорт-импорт банке за инвестирање у Србију.

И. М. Ј.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар