Петар Толстој (Фото: РИА Новости)

Он је навео да је Русија сада важан економски партнер Србије и додао да ће то бити и настављено.

„Видећемо како ће се развијати ситуација са крупним пројектима, попут гасовода, који треба да прођу и преко Балкана. Ови пројекти имају будућност“, истакао је Толстој, додајући да ће Русија увек поштовати избор српског народа ма какав био.

Толстој је рекао да нема доказа о било каквој руској инвазији на Балкан, како тврди Запад, те оценио да је економски притисак Запада присутан, али да становишта идеја, он је сваке године све слабији.

„Уобразили су да су победници и `Хладном рату`. Ако на време не схвате да нису победили, онда ће њихов пораз бити потпун“, рекао је Толстој.

Толстој је за „Спутњик“ навео да Русија у уласку Црне Горе у НАТО види директну војну претњу и за себе и за своје савезнике, те да ће у том случају помагати Србији и неће дозволити униполарно јачање на Балкану.

Он је навео да Русија жали и са извесном тугом гледа на оно што се дешава у Црној Гори, која ће, ако уђе у НАТО, бити сврстана у ред земаља које су на својој територији распоредиле америчке базе и радаре противракетне одбране (ПРО).

Толстој је оценио да историјско пријатељство Русије са Србијом ништа не може да разруши и додао да би веома желио да Србија буде део оне цивилизације коју представља Русија и да остане братска земља за Русију.

Што се тиче навода да је Русија послала терористе да убију лидера Црне Горе (Мила Ђукановића), Толстој је рекао да је то „чиста представа, јефтина политичка забава за народ“ и да су то урадиле црногорске власти да би добиле изборе и мандат за даље увлачење Црне Горе у НАТО.

Говорећи о односу Запада према Русији, Толстој је рекао да је Русија била, јесте и биће велика сила и да неће уступити ни дјелић свог суверенитета ни за какве жеље западних партнера.

„То их, наравно, нервира“, рекао је он, оцијенишви да ЕУ данас личи на СССР пред распадом.

Наводећи да је Русија алтернатива западној цивилизацији, јер поштује међународно право, право малих држава које такође не желе да губе свој суверенитет, Толстој је додао да ће Запад и даље наметати своју демократију „томахавцима“ док не претрпи неки озбиљан пораз те додао да њиховом покушају да друге уче како да живе треба да дође крај.

Толстој је истакао да Русија нема илузија о америчком предсједнику Доналду Трампу, наводећи да је он прагматичан човек, а са таквима је Русији увек било лакше да ради, него с људима који су се бавили лицемјерном и лажном политиком.

„Буди наду то што Трамп признаје да свака држава има право да брани своје интересе, а не да ради само у интересу САД. Жеља да угурају све у месијанску мудрост глобалистичке демократије довела је, између осталог, и до бомбардовања Југославије“, рекао је Толстој.

Петар Толстој је праунук познатог руског писца Лава Толстоја.

Извор: Срна