Неопходно је поставити питање личне одговорности лицима која су изазвала НАТО агресију на СР Југославију 1999. године, казао је данас потпредседник Државне Думе Руске Федерације Сергеј Бабурин и додао да је руска Дума још 1999. усвојила одлуку којом сматра неопходним да се на одогворност позове тадашњи генерални секретар НАТО Хавијер Солана.

Бабурин је казао да је та одлука руске Думе још на снази, као и да је она заснована на међународном праву и указује на то да је Хавијер Солана, који је јавно признавао да је преузео на себе улогу да изда налог за агресију, у току 78 дана одобравао и подржавао геноцид над Србима.

– Он је дужан да буде позван на одговорност као симбол тог геноцида и мора бити позван на одговорност – казао је Бабурин обраћајући се на на међународној конференцији под називом „Мир и напредак уместо ратова и сиромаштва која се одржава у Београду, а поводом 20 година од НАТО бомбардовања.

Бабурин је казао и да иницијатива за то мора да крене из Србије и наводи да ће Русија сигурно то подржати.

– Али, уколико жртва ћути, ако власт СРЈ од 2000. није поставила то питање и ако питање одговорности није постављено до данас, веома је тешко чак и светској јавности да нешто уради – упозорио је Бабурин и додао да је за данашњу Србију важно да се обезбеди правна оцена догађаја из 1999, али да је исто тако важно да се постави питање надокнаде материјалне штете која је причињена земљи у целини и грађанима и породицама појединачно.

Казао је и да су лекције агресије НАТО из 1999. године такве да када мир и напредак обезбеђују „изабрани“, свима осталима преостају само беда и рат, додајући ће тако бити све док „изабрани“ буду егоисточно прилагођавали светске односе себи самима.

– Агресија је страшна, али некажњивост агресора је понекад још страшнија, јер она изазива и рађа зло у масовним размерама – сматра Бабурин.

Он је напоменуо да је управо некажњивост агресора 1999. довела до тога да од двехиљадите САД као своју главну политику остварује „политику насиља над земљама и народима који им се у нечему не свиђају“.

– Смислили су разне формулације и када је у питању Авганистан, Ирак, земље на рубу Африке, Либија, Сирија… активност САД заснива се на лажним аргументима и на погибији стотине хиљада мирних људи у разним државама и све то зато што су агресори из 1999. остали некажњени – наводи Бабурин.

--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here