ОРУЖАНЕ снаге Русије су током специјалне операције онеспособиле 118 објеката војне инфраструктуре Украјине, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков.

  • Међу њима је 11 војних аеродрома, 13 командних места и центара везе Оружаних снага Украјине, 14 ракетних система С-300 и ‘Оса’, 36 радарских станица – рекао је Конашенков.

Јединице Ваздушно-десантних снага Русије преузеле су потпуну контролу над територијом у подручју Чернобиљске нуклеарне електране, саопштило је Министарство одбране Русије.

Мере које се предузимају за заштиту Чернобиљске нуклеарне електране гарантују да националисти или терористи не могу организовати нуклеарну провокацију.

Радиоактивна позадина у подручју нуклеарне електране је у границама нормале. Особље нуклеарне електране наставља да опслужује објекте у редовном режиму и прати радиоактивну ситуацију, истиче се у саопштењу руске војске.

Министарство одбране наводи и да је за време специјалне операције оборено пет украјинских борбених авиона, један хеликоптер и пет беспилотних летелица.

Уништено је и 18 тенкова и других оклопних возила, седам ракетних лансера, 41 јединица аутомобилске технике и пет борбених бродова.

Такође се наводи и да је 36. бригада украјинских маринаца спустила оружје и затражила од Доњецке Народне Републике коридор како би напустила ту територију.

У подручју Змијског острва (Одеска област) 82 украјинска војника су положила оружје и предала се. У најскорије време ће се вратити породицама, након што потпишу изјаве о одустајању од учешћа у борбама.

  • Током борбених дејстава преко 150 војника различитих украјинских структура је положило оружје и предало се, рекао је Конашенков.

У подручју Николаевска предало се 11 војника 53. украјинске механизоване бригаде.

Према речима Конашенкова, снаге ДНР и ЛНР настављају контраофанзивне операције против јединица Оружаних снага Украјине уз подршку Оружаних снага Русије.

Председник Русије Владимир Путин раније је у специјалном обраћању грађанима Русије саопштио да је донео одлуку о покретању специјалне војне операције у Донбасу. Шеф државе истакао је да планови Русије не укључују окупацију Украјине.

Оставите Коментар