Kао разлози смањења се наводе ослабљена фискална и платнобилансна позиција земље и пад БДП од 15.5 одсто.

Црна Гора бележи најнижи кредитни рејтинг од стицања самосталности 2006. пошто је међународна агенција Standard and Poor’s (S&P) смањила дугорочни кредитни рејтинг Црне Горе са Б+ на Б, уз, како се наводи, стабилан изглед.

Kао разлози смањења се наводе ослабљена фискална и платнобилансна позиција земље и пад БДП од 15.5 одсто.

Пројектују да ће јавни дуг у просеку износити скоро 80 одсто БДП на средњи рок, што је за око за двадесет процентих поена више у односу на пројекцију С&П пре пандемије и очекују постепени опоравак економије што ће зависити од глобалног прогреса у вакцинацији, пренео је подгорички портал ЦдМ.

Истичу и да је у Црној Гори повећано учешће спољњег дуга у укупном, указујући на растућу међузависност фискалних и екстерних неравнотежа.

У С&П наводе да, имајући у виду пад економије због ковида и ослабљену фискалну позицију, очекују да ће се дефицит јавних финансија спустити на око три одсто БДП тек 2023. Из С&П, међутим, наводе да “постоји ризик да власти можда неће бити у могућности да контролишу ниво текуће потрошње имајући у виду историју лабаве контроле, хетерогену природу нове владајуће коалиције и танку парламентарну већину”.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

У Агенцији, наводи се, очекују динамичнији опоравак економије на средњи рок након пада у 2020, изазваног корона вирусом.

С&П рачуна да Црна Гора има фискални простор након емисије обвезница од 750 милиона евра за финансирање буџета у наредних 12 месеци и да ће дистрибуција вакцине бити успешна, па због тога пројектује стабилне изгледе.

Међутим, у песимистичком сценарију кажу да “рејтинг може бити под притиском ако се црногорска економија не опорави током 2021-2022, што ће значити даљи притисак на већ слабу фискалну позицију.”

Оцена кредитног рејтинга државе важна је за процену кредитне способности, а негативан рејтинг значи теже и скупље задуживање и лошију инвестициону атрактивност.

Оставите Коментар