Хиљаде грађана Хрватске контактирало је ових дана Амбасаду Русије у Загребу у потрази за руском вакцином против коронавируса.

Међутим, хрватске власти засад нису упутиле званичан захтев у вези набавке Спутњика В, пише данас Вечерњи лист.

Лист наводи да је руска амбасада „под опсадом“ Хрвата и да свакодневно одговара на десетине и десетине питања грађана Хрватске упућених путем телефона или е-маила, о томе како доћи до руске вакцине.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Грађани, међу којима и руски држављани у Хрватској, питају могу ли се вакцинисати у руској амбасади или тамо купити вакцину, где и како могу до цепива, док поједини питају могу ли отпутовати у Русију и тамо примити Спутњик В.

  • Наравно да бисмо желели да помогнемо, али ми не вакцнишемо нити набављамо вакцине – рекли су у амбасади за Вечерњи лист и додали да у Русији вакцинишу само руске држављане.

Kако наводе у руској амбасади, за увоз било каквих лекова у Хрватску потребне су одговарајуће дозволе државних тела и надлежних институција Европске уније.

Саговорници листа, међутим, истичу да је „амбасада спремна да уложи све напоре за интензивирање билатералног дијалога и за максимално брзо решење питања испоруке цепива руске производње ако буде постојала иницијативу хрватских власти“.

  • Нажалост, до сада нисмо добили никакав службени захтев хрватске стране у вези с набавом руске вакцине – кажу у амбасади и додају да се ни особље амбасаде још није вакцинисало, јер у Русију не иду због проблема с директним путовањима.

Према информацијама хрватског Министарства спољних и европских послова, стране дипломате које бораве у Хрватској вакцинисаће се према распореду у Хрватској који најпре укључује медицинске раднике, штићенике у домовима, старије од 65 година и угрожене групе.

Лист наводи да је велики интерес за руском вакцином настао после објаве резултата треће фазе клиничког испитивања Спутњика В у часопису Лансет почетком фебруара. Подсећа се да је производња Спутњика В критикована највише због брзине, жеље да се одмах дође до резултата и недостатка транспарентности.

Руски амбасадор у Хрватској Андреј Нестеренко недавно је у интервјуу Вечерњем листу истакао да су спремни да размотре конкретне детаље испоруке доза Спутњик В Хрватској, ако га она затражи.

У тексту се подсећа да је у ЕУ само Мађарска набавила руске вакцине, док су неке друге државе показале занимање, али за сада чекају одлуку Европске агенције за лекове која претходно мора да добије апликацију од произвођача.

Leave a Reply